Kdo je nemá, jako by nebyl

24.01.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Kdybychom si položili otázku, co je nejsilnější investiční příběh poslední dekády, mnoho lidí by odpovědělo, že rozvíjející se trhy. Ty mají za sebou velmi úspěšné dvě desetiletí takřka nepřerušeného ekonomického růstu, který se samozřejmě projevil i na finančních trzích. Kdo nestihl včas naskočit do tohoto rozjíždějícího se vlaku, tak přišel o zajímavé zhodnocení.

Nutno je však říci, že rozvíjející se trhy nejsou homogenním útvarem. Když se řekne rozvíjející se země, většině lidí se vybaví Čína, Brazílie, dále možní Indie či Rusko. Seskupení těchto zemí je známé pod zkratkou BRIC.

V pozadí Číny

Čína v myslích investorů je lídrem rozvíjejících se zemí. Nejlidnatější země světa má k tomu všechny předpoklady. Čína před rokem 2008 těžila ze skvělé kondice světové ekonomiky, zvláště pak USA a Evropy. Zdálo se, že rozkvětu této lidnaté nic nebrání v cestě na vrchol. Čína se hřála na vrcholu popularity i mezi retailovými investory. Neboť fondy, jejichž portfolio obsahuje akcie čínských společností, se těšily značné přízni. Jejich výnosy byly nadprůměrné a lidé je převažovali ve svých portfoliích. Nicméně „něco se zadrhlo“, respektive na Čínu dolehlo oslabení na jejich nejdůležitějších trzích, a to v Evropě a USA. To má samozřejmě za následek zpomalení růstu čínského HDP, přičemž toto zpomalení se projevuje v investicích, exportech i maloobchodních tržbách. V dnešním globalizovaném světě má zpomalení Číny znatelný dopad především na země vyvážející komodity, což jsou zhusta především jiné rozvíjející se země. Zejména pak ty vyvážející průmyslové kovy.

V pozadí Číny se „veze“ další asijská velmoc, a to Indie. Její ekonomika by měla dosahovat růst 6-8 % ročně, ale srážejí ji vysoké deficity. A to jak fiskální, tak deficit běžného účtu. Indické akcie slouží spíše jako doplněk portfolia běžných investorů.

Nicméně Asie neznamená pouze Čínu a Indii. Jako velmi zajímavá investiční příležitost se jeví státy jako Indonésie – nejlidnatější muslimská země zažívá příznivé ekonomické období. Zatím však není běžnými investory objevena, a to navzdory tomu, že je v ČR k dispozici fond zaměřený na tuto zemi. Výkonnost regionu jižní Asie je stále velmi zajímavá.

V rytmu samby

Jižní Amerika tančí v rytmu brazilské samby. Brazílie jako jedna z mála zemí ve světě dokázala přečkat kritické roky 2008 a 2009 bez propadu ekonomiky. Nicméně i přes posun ve struktuře ekonomiky a zlepšující se domácí poptávku je Brazílie ohrožena poklesem globálních cen komodit. Fondů zaměřených na Brazílii je na českém trhu dostatek, investor si může ze široké nabídky.

Střední a východní Evropa

Střední Evropa byla, pokud jde o zhodnocení, nejlepším regionem v dekádě let 1998-2008, vyjádřeno v české koruně. Nyní se těžiště evropských rozvíjejících se zemí přesunulo dále na východ, a to konkrétně do Ruska a Turecka. Rusko je taženo akciemi finančních a především energetických a společností těžících nerostné suroviny. Další vývoj Ruska je odvislý od vývoje komodit. Turecko zažívá v posledních několika letech skvělé ekonomické období s každým rokem zlepšujícími se ekonomickými ukazateli. Nicméně jeho vývoj má hodně společných znaků s Českem v po roce 2010. Turecko by se však mělo vyvarovat české chyby (a zatím to vypadá, že ji nezopakuje), a to projídání růstu. Zvláště, když má stále vysoký schodek obchodní bilance.

Jak dále

Spousta investorů naskočila do rozjetého vlaku rozvíjejících se trhů v letech 2006 a 2007. A i když rozvíjející se země neztratily tolik jako rozvinuté, přeci jen svou výkonnost z let před rokem 2007 nezopakují. Přesto však je možné očekávat, že HDP rozvíjejících se trhů budou růst o cca 4 procentní body rychleji než země rozvinuté. A to především zásluhou jejich menšího zadlužení a lepší demografické situace. Je však třeba rozlišovat mezi rozvíjejícími zeměmi. Některé jsou více zranitelné, především exportéři komodit. Velmi dobře by si měly vést země jihovýchodní Asie, zejména Indonésie, a to díky růstu založeném na strukturálních rysech ekonomiky.

Autor článku

Evžen Fojtík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE