V prvním kvartálu 2013 se dařilo finančnímu sektoru a defenzivním titulům

06.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Společnosti, jejichž akcie jsou zastoupeny v indexu S&P500, vydělaly v prvním čtvrtletí 2013 dohromady meziročně o 0,8 procenta více. Bez finančního sektoru ale naopak pozorujeme propad o 0,6 procenta.

Své hospodářské výsledky za první kvartál 2013 už zveřejnilo přes 300 firem z indexu S&P500. Právě výsledková sezóna je bez diskuze tím nejdůležitějším motorem pro vývoj burz po celém světě.

Meziročně padá zisk všem firmám mimo finanční sektor

Firem, které svými čísly zatím překvapily, je přes 75 procent. Společnosti, jejichž akcie jsou zastoupeny v indexu S&P500, vydělaly v prvním kvartálu 2013 dohromady meziročně o 0,8 procenta více. Bez finančního sektoru ale naopak Saxo Bank pozoruje propad o 0,6 procenta. Celková statistika se ještě může změnit, přesto je propad u tolika firem mimo finanční sektor problém.

Na růstu zisků se nejvíce podílely defenzivní tituly. Nejlépe se dařilo utilitám a telekomunikacím, které oproti loňskému roku vyskočily o 28 procent.

20130506_graf.jpg

V žebříčku deseti nejlepších firem podle růstu zisku je vždy malá firma

Při zaměření na jednotlivé firmy zjistíme, že co do růstu zisku opět dominují firmy s celkově nízkým čistým ziskem. Právě malé firmy totiž dokážou na rozdíl od Googlu nebo Applu zdvojnásobit svůj čistý zisk mnohem snadněji.

Nejzajímavější je sledovat, jak se zvýšil čistý zisk u stavebních firem (např. Lennar Corporation a D.R. Horton). To jen dokládá oživení amerického trhu s bydlením. Dobře si vedla i nezávislá ropná a plynová společnost Cabot Oil & Gas, která se zaměřuje především na těžbu břidličného plynu v oblasti Marcellus. Její čistý zisk byl ohromující, přičemž tržby rostly o 37 procent, ale zároveň se povedlo snížit náklady na těžbu.

Autor komentáře je hlavním akciovým stratégem Saxo Bank

Autor článku

Peter Garnry


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE