Fed vyslal opatrný signál – peníze mohou být dražší

23.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Včerejší vystoupení šéfa Fedu před Kongresem mělo na trzích tolik pozornosti, jako nová napínavá detektivka. Akcie nejprve v reakci na jeho slova vystřelily prudce vzhůru, pak ale začaly padat a nakonec skončily v záporu.

Dnes po ránu japonské akcie (nejen kvůli Bernankemu) spadly o neskutečných 7%. Ben Bernanke připustil, že na některém z nadcházejících zasedání může americká centrální banka zpomalit tempo tištění peněz (nákup cenných papírů do bilance). Na druhou stranu ale varoval před rychlým obratem a naznačil, že ústup z měnové expanze bude velice pozvolný a kdykoliv se může v závislosti na vývoji čísel z ekonomiky znovu obrátit kormidlo. Později během odpoledne odhalil jistou váhavost centrálních bankéřů také zápis z posledního zasedání Fedu. Podle něj i ve skupince prosazující obrat v nastavení měnové politiky existují značné pochyby o správnosti takových kroků. Očekáváme proto, že dojde pouze k omezení současného tempa tištění peněz (z 80 miliard USD/měsíc); nedojde k němu hned (v červnu), ale později v průběhu 3Q; a doprovodná komunikace bude odrazovat trhy od sázek na rychlé utahování měnových šroubů.

I tak bude celá exit-strategie nesmírně náročným úkolem. Fedu tentokrát hraje do karet skutečnost, že se vylepšuje reálná ekonomika (především situace na trhu práce) a současně jde dolů inflace. Nemusí tedy s utahováním měnových kohoutů nikam pospíchat. První krok směrem k utaženější měnové politice, nehledě na komunikační mistrovství Bena Bernakeho, i tak pravděpodobně dostane načas akcie a riziková aktiva pod tlak. Propad japonských akcií toho je krásným příkladem. Včera odnesla Bernankeho komentáře i česká koruna, které se nepodařil návrat pod 26,00 EUR/CZK.

Autor komentáře je hlavním ekonomem Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE