Bude možné volání ze zemí Unie bez placení za roaming?

05.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Do ciziny se vypraví většina z nás a skoro nikdo nevyjíždí bez svého mobilního telefonu. Používání mobilního telefonu v cizině se však může nepěkně prodražit, ačkoliv je situace přece jenom lepší než vloni. Evropská Unie se totiž snaží telekomunikační trh ve svých zemích výrazně ovlivňovat a tlačit ceny dolů.

Kritizovaný předražený roaming

Pokud vycestujete do zahraničí, musíte počítat s jinými, tzv. roamingovými cenami. Ceny roamingu byly dlouhodobě kritizovány jako přemrštěné a neodpovídající skutečným nákladům. Původ těchto vysokých cen můžeme nacházet v minulosti, kdy operátoři k roamingu přistupovali jako k nadstandardu, za který je třeba pořádně zaplatit. Z toho vyplývá také podvědomá snaha zákazníků operátorů o to, aby v cizině příliš neprovolali. Ačkoliv od této doby ceny značně klesly, mnoho lidí v cizině nevyužívá služeb operátorů stejně jako doma.

Letos levněji i v Chorvatsku

Roaming se platí podle toho, ve které zemi ho využíváte. Ve většině případů jsou země rozděleny do tří skupin. V první z nich jsou země Evropské unie, dále pak zbytek Evropy a nakonec zbytek světa, kde je telefonování nejdražší. Jelikož k Evropské unii přistoupilo Chorvatsko, tedy jedna z nejoblíbenějších prázdninových destinací, volání zde se pro nás zlevní.

Evropská unie snížila ceny třikrát

V roce 2010 tak přichází Evropská Unie, která vydává nařízení omezující ceny roamingu na svém území. Od této doby došlo několikrát ke zlevnění, poslední zlevnění bylo ohlášeno ke konci června, vždy k prvnímu červenci. Díky tomuto zlevnění nesmějí být ceny v roamingu vyšší než 25 eurocentů za odchozí hovor, případně vyšší než 8 eurocentů za příchozí hovor, nebo za 6 eurocentů za odchozí SMS. Omezuje se také způsob účtování. Nově musí operátoři účtovat v systému 30+1 za odchozí, tedy účtuje se vždy celých prvních třicet sekund, i kdybyste volali jen sekundy dvě, dále pak po jednotlivých sekundách. Tento systém je pochopitelně pro zákazníky výhodnější, protože se tak nejvíce blíží tomu, že zaplatí to, co skutečně provolají. Pro účtování příchozích hovorů je pak určen systém 1+1. Pokud se podíváme na ceníky českých operátorů, můžeme vidět, že přikázané ceny Evropské unie vlastně kopírují. Po přepočtení na české koruny tak vidíme, že skutečné ceny našich operátorů se od těch minimálních liší jen o haléře.

Oddělený roaming nebo žádný?

V současné době není zcela jasné, jak bude dále Evropská unie telekomunikační trh dále ovlivňovat. Nejdříve hovořila eurokomisařka Neelie Kroesová, místopředsedkyně pro digitální agendu, o tom, že by se měly roamingové služby zcela oddělit. V současné době využíváte totiž roamingu svého operátora. Unie však předpokládala, že si budete moci v cizině zvolit partnera pro roaming zcela sami a jemu také platit. Nejnověji pak přišla Unie s vyjádřením, podle kterého by již od roku 2015 neměl roaming existovat vůbec. To však předpokládá sloučení jednotlivých telekomunikačních trhů zemí Evropské unie do jednoho se stejnými pravidly, licencemi apod. Toto sjednocení však vyžaduje ještě velmi dlouhou cestu, protože dnes je každý trh velmi odlišný.

Operátoři vyčkávají

Snaha Evropské unie se kříží se snahou mobilních operátorů, kteří si ve svém podnikání nepřejí být nijak omezováni. V první řadě však kritizují výroky eurokomisařky Neelie Kroesové jako poněkud nečitelné: „Obecně řečeno, strategie EK ve věci roamingu je pro operátory nečitelná. Jedno z nařízení požaduje nabídku roamingu jako separátní služby od roku 2014 (náklady na naší straně odhadujeme na stamilióny korun), vzápětí paní komisařka navrhne úplné zrušení roamingu o rok později. Uvidíme, jaká bude konečná podoba regulace, a pak teprve zaujmeme finální stanovisko,“ říká T-Mobile ústy své mluvčí Martiny Kemrové. Ve svých vyjádřeních je zatím zdrženlivý i Vodafone: „Plně podporujeme konzistentní regulaci napříč evropskými telekomunikačními trhy, kterou může koncept jednotného telekomunikačního trhu přinést, nicméně nejprve potřebujeme detailně prostudovat návrhy, které Komise předloží,“ tvrdí Adéla Konopková z Vodafone. "Souhlasíme s tím, že Evropský telekomunikační trh je ve srovnání s Asií či s USA svou značnou fragmentovaností znevýhodněný. Vítáme proto všechny snahy o snížení regulace na evropském trhu. Plán eurokomisařky Kroesové zatím podrobněji komentovat nemůžeme, neboť jeho detaily teprve vznikají," vyjádřil se Hany Farghali z O2.

Štítky:

Autor článku

Michaela Kadlecová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU