V září mohli být investoři s výkonností fondů spokojeni

18.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Září bylo pro investory, vlastnící podíly v investičních fondech, velmi vydařené. Více než 80 % produktů, v přepočtu na české koruny, uzavřelo tento měsíc v plusu. Výsledky podporovala velmi dobrá nálada na světových burzách.

Index MSCI AC World, který odráží chování globálních akciových trhů, vzrostl o 5 % (v USD). Negativní vliv na výsledky fondů vedených v americké měně mělo posílení české koruny, která vůči dolaru získala 2 %. Kurz české koruny vůči euru se nezměnil.

Dobré zprávy se podepsaly na výkonnosti fondů

Návrat optimismu na akciové trhy na celém světě je zásluhou několika faktorů, které ještě před několika týdny vyvolávaly mezi investory velké obavy. Prvním z nich byla skutečnost, že se obě strany konfliktu v Sýrii dohodly na mírovém řešení. Za druhé, šéf FEDu na zářijové schůzi ujistil, že v nejbližší době nedojde k omezení programu QE3, což mělo za následek zlepšení nálady na kapitálových trzích. Konečně třetím faktorem, který podporoval pozitivní náladu na akciovém trhu, byla makroekonomická data ze Spojených států, Evropy a Číny, která předčila očekávání.

V září se poprvé po řadě měsíců dařilo mnohem lépe rozvíjejícím se trhům než těm rozvinutým. Index MSCI Emerging Markets vzrostl o 6,2 % (v USD) což byl nejlepší výsledek od ledna roku 2012. Dobrá nálada pomohla výsledkům akciových fondů rozvíjejících se evropských a globálních trhů, které průměrně získaly [x %]. V první uvedené skupině dosáhly nejvyšší výkonnosti fondy soustředěné na burze v Istanbulu, které získaly více než 9 %. Mezi fondy, které investují v celém regionu, se nejlépe vedlo správcům fondu Raiffeisen - Osteuropa-Aktien RVT (Acc) (EUR), jehož cena v září vzrostla o 7,7 %. Ve skupině fondů rozvíjejících se globálních trhů se s výsledkem 7,1 % odlišoval AKRO akciový fond nových ekonomik (OPF) (CZK), jeden z nejmladších a nejmenších zástupců této skupiny.

20131018_fondy.jpg 

Mezi rozvíjejícími se trhy se odlišovala burza v Moskvě, která se v předcházejících měsících potýkala s hlubokým propadem. Zlepšení nálady na ruské burze pocítili investoři do ruských akciových fondů, které získaly průměrně 5,6 %. Pro fondy z této skupiny je to od ledna tohoto roku první takto dobrý měsíc. Kladnou výkonnost za posledních dvanáct měsíců navzdory vysokým zářijovým ziskům zaznamenaly pouze tři z nich: Aberdeen Global - Russian Equity Fund A2 (Acc) (EUR), Pioneer Funds - Russian Equity A (Acc) (EUR) a Raiffeisen - Russland-Aktien RVT (Acc) (EUR).

20131018_tabulka.jpg 

Překvapily akciové fondy zaměřené na Indii

Tahounem září se z hlediska průměrné výkonnosti staly indické akciové fondy, které průměrně získaly 7,8 %. Této změny nejlépe využili správci fondu Franklin India Fund A (Acc) (USD), který získal 9,7 %. Podobně jako v případě ruských akciových fondů ani v této skupině dobré výsledky posledního měsíce nestačily kompenzovat ztráty z letního období. V důsledku toho téměř všechny z deseti indických akciových fondů vykazují za roční období hlubokou, dvoumístnou ztrátu hodnoty podílových listů.

Dluhopisový trh

Na dluhopisovém trhu jsme se v září pro změnu setkali s méně výrazným trendem než na akciových trzích. Ceny bazálních obligací v Německu a USA po ztrátách z počátku září zakončily měsíc konečně v nevýrazném plusu. Českým investorům tentokrát nepřál vývoj kurzu české koruny vůči americkému dolaru. Posílení koruny vyrovnalo symbolické zisky dosažené v USD. Konečně průměrné ztráty jsme v září zaznamenali ve čtyřech skupinách. Jestliže se mezi asijskými univerzálními dluhopisovými fondy a globálními High Yield dluhopisovými fondy objevily také takové, které navzdory nepříznivým okolnostem v září přinesly zisky, pak ve dvou ostatních skupinách se ztráta v českých korunách týkala všech produktů.

V ročním srovnání dopadly slabě zejména fondy, které umísťují své prostředky do amerických dluhopisů (skupina amerických univerzálních dluhopisových fondů), pro které to byl už šestý ztrátový měsíc v řadě. Podílové listy nejslabších z nich, KBC Renta - Dollarenta A (Acc) (USD) a ING (L) Renta Fund Dollar P (Acc) (USD), za rok ztrácejí více než 4 %.

Mezi nízkorizikovými fondy, čili těmi, které jsou zařazeny ve skupině dluhopisových a peněžních fondů, dosáhly nejlepších výsledků (průměrně 1,2 %) fondy zaměřené na dluhopisové trhy našeho regionu. Mezi nimi vybočují fondy KBC Bonds Europe Ex-EMU C1 (Acc) (EUR) a KBC Bonds Emerging Europe C1 (Acc) (EUR), které v září vydělaly v uvedeném pořadí +1,6 % a +1,5 %.

Zdroj: www.analizyonline.com

AnalizyOnlineLogo_2.png

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE