Čína chystá bonbónek pro investory – znovu začne IPO horečka

06.12.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Primární veřejná emise akcií neboli též IPO se v současnosti těší velké pozornosti médií i odborné veřejnosti. Každý zasvěcený do této problematiky má jistě ještě v živé paměti šílenství kolem vstupu Twitteru na burzu v USA, kdy během prvního obchodního dne akcie této společnosti provozující sociální síť posílily o více než 90 %. Další zajímavá IPO nás navíc na trhu Spojených států ještě čekají.

Již od října roku 2012 však chybí čínské IPO. Tamní vládou byly vstupy nových firem na burzu zakázány kvůli závažným nedostatkům v kontrole jejich finančních výkazů a celkovým problémům s přípravou primární emise. Nyní se však zdá, že by toto čtrnáct měsíců trvající nařízení mohlo být zrušeno. Změnu přinesl nedávno konaný summit čínské komunistické strany, kde podle všeho došlo i k projednávání problematiky kolem IPO. Čína přitom byla ještě v roce 2010 zemí zaslíbenou primárním emisím. Za tento rok zde došlo k úpisu akcií za 71 mld. USD, což bylo více než kdekoliv jinde na světě.

Mezi prvotní reakce akciových trhů na spekulace ohledně opětovného povolení IPO patřil pokles na akciích menších čínských firem a růst akcií čínských brokerů. V čem je logika? Předpokládá se, že na trh vstoupí hlavně menší a střední firmy, což bude znamenat investiční konkurenci pro stávající tituly. Proto tedy útěk od nyní obchodovaných a dá se říci i drahých malých firem (valuace se pohybuje kolem 40 násobku očekávaných ročních čistých zisků). Pro brokery zase znamená obnovení IPO trhu příležitost k zajímavým výnosům z poplatků za zprostředkování emise.

Čínská IPO přitom nejsou zajímavá pouze svým množstvím ale i kvalitou. Tituly uvedené v letech 2010 až 2012 na burzy v USA posílily během prvního obchodního dne po uvedení na trh v průměru o 9 %, v Japonsku už o slušných 28 % a v Číně o bezkonkurenčních 33 % (vše měřeno ve stejném období). IPO efekt je tak zde nejsilnější, což láká spekulanty z celého světa. Ti se nové vlny příležitostí k rychlému výdělku dočkají pravděpodobně již v lednu příštího roku, kdy by mohlo proběhnout až 50 IPO. V průběhu celého roku pak na burzu dle odhadů čínského regulátora vstoupí více než 500 nových titulů.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE