Komoditní vývoj v prosinci

07.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V prosinci se nejvíce mezi komoditami dařilo ropě WTI a zemnímu plynu zatímco největší poklesy zažily cukr a obilí.

Komoditní index RICI posílil v prosinci o půl procenta. Americká centrální banka na schůzi FOMC 18. prosince rozhodla, že omezí nákupy cenných papírů na 75 miliard dolarů měsíčně z předchozích 85 miliard. Představitelé Fedu své rozhodnutí obhajují zlepšující se situací na trhu práce v USA.

Cena ropy WTI na konci prosince po několika měsících opět pokořila magickou hranici 100 USD za barel. Za tímto růstem stál propad komerčních zásob ropy v USA. Zásoby ropy v USA klesly na nejnižší úrovně od září loňského roku. Rafinerie v USA operovaly nejvyšším tempem za posledních 5 měsíců.

Očekávání podprůměrných teplot na středozápadě a východním pobřeží USA tlačilo cenu zemního plynu vzhůru. Futures kontrakt plynu s expirací v lednu, který se obchoduje na burze NYMEX (New York Mercantile Exchange), vzrostl v prosinci na šestiměsíční maxima. Zásoby zemního plynu v týdnu, který skončil 27. prosince, poklesly o 97 miliard kubických stop. Předpoklad analytiků se pohyboval na úrovni 125 miliard.

Čína minulý rok překonala Indii v celkovém objemu spotřeby zlata. Přirážka za okamžité doruční zlata v Číně v prosinci činila 16,21 dolaru za unci a listopadu 10,07 dolaru. ETF fondy prodaly v prosinci 79,1 tuny zlata, což je nejvíce od loňského června. Společnost Goldman Sachs ve své předpovědi z 5. prosince předpověděla, že cena zlata vzroste v rámci tří měsíců na 1300 dolarů za unci a následně spadne na 1110 dolarů. Tříměsíční zápůjční sazba zlata GOFO (Gold Forward Rates) se v minulém týdnu dostala do záporných čísel. Zatímco měsíční GOFO se dostala do záporných čísel již 18. prosince, tak tříměsíční GOFO se pohybuje v záporných číslech od 30. prosince.

Za propadem ceny pšenice stály v prosinci informace o tom, že farmáři v Kanadě v průběhu stávajícího roku sklidili historicky největší objem této komodity. Produkce pšenice by podle posledních odhadů měla dosáhnout 37,5 miliónů metrických tun. Zářijový odhad hovořil o 33 miliónech. V roce 2012 sklidili farmáři v Kanadě 27,2 miliónů tun. Dosavadní historické maximum pocházelo z roku 1990, kdy bylo tamtéž sklizeno 32,1 miliónů metrických tun. Průměrný odhad analytiků oslovených agenturou Bloomberg činil 33,98 miliónů tun.

Cena futures na kukuřici propadla v minulém roce o 40 procent na 4,22 USD za bušl. Jedná se o nejrozsáhlejší zlevnění minimálně od roku 1960, kdy se futures na kukuřici začalo burzovně obchodovat. Důvodem extrémního výprodeje je rekordní celosvětová produkce na úrovni 964 milionů tun a růst zásob na třináctileté maximum 162,5 milionu tun. Ve Spojených státech, které jsou největším dodavatelem této komodity na světě, se urodilo o 30 procent více oproti minulé sezóně.

Nejaktivnější futures kontrakt na kávu typu Arabika zaznamenal 10. prosince největší nárůst ceny posledních 15-ti měsíců. Jednalo se o reakci na zprávu o pokračujícím snižování zásob zmíněného druhu kávy sledovaných burzou ICE Futures U.S., které klesly na nejnižší úroveň od letošního února. Za poklesem pravděpodobně stojí vyšší poptávka po Arabice, což by mohlo souviset s nízkou nabídkou konkurenční kávy Robusty, jejíž objem zásob klesl na nejnižší úroveň minimálně od roku 2002.

Čínské importy hovězího masa by se podle odhadů amerického Ministerstva zemědělství (USDA) měly v tomto roce zvýšit o 19 procent. Čínští spotřebitelé se orientují na hovězí po kauzách s ptačí chřipkou a záhadnými úmrtími prasat. Spotřeba minulý rok podle odhadů USDA vzrostla o 7 procent a v tomto roce očekává meziroční zvýšení spotřeby o 3,3 procenta. Mezi hlavními exportéry zůstanou Brazílie, Indie, Austrálie, USA a Uruguay a Nový Zéland. Čínská poptávka by se také měla zvednout v lednu v důsledku oslav čínského nového roku.

Tabulka č. 1: Změna ceny v prosinci a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita

Pohyb v %

Aktuální cena k 31.12.

ropa WTI

6,2

98,42 USD za barel

zlato

-3,8

1202,3 USD za oz

měď

4,4

3,37 USD za libru

kukuřice

-0,6

4,22 USD za bušl

pšenice

-0,2

6,6 USD za bušl

káva Robusta

2,5

1683 USD za tunu

vepřové maso

-5,7

85,42 US centu za libru

 

Graf č. 1: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

 20140107_colosseum.gif

Autor příspěvku je analytikem ve společnosti Colosseum


Autor článku

Vít Jedlička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE