Downtrend? Spíše ozdravná korekce

10.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciové trhy v uplynulých dvou týdnech zdivočely. Historická maxima ještě přelom roku překonala, ale toužebně očekávaná korekce našla rozbušku v podobě horšího čínského indexu nákupních manažerů.

Ač číslo samotné nebylo o mnoho horší než očekávání, trhy to vyhodnotily poklesem v následujících dvou týdnech o 6 %. Dává to celé smysl? Není to jen panická reakce, která nutně skončí dalšími historickými maximy?

Důvody k obavám jsou zejména na straně Číny. Tamní ekonomika řízeně brzdí, nicméně celý svět má obavy, zdali je zpomalování skutečně cílené, nebo jestli se bude jednat o tzv. hard landing. Panuje všeobecná shoda, že ekonomický růst asijského obra v roce 2014 s číslicí 7 na začátku bude „dostačující“ pro klid na akciových trzích, cokoli pod touto úrovní bude zlé. Mezinárodní banka HSBC investory před 14 dny postrašila, důkazů pro potvrzení špatného stavu čínské ekonomiky ale musí přijít ještě více. Jedno číslo k dlouhodobé panice nestačí. Další strašák přišel z USA, kde index nákupních manažerů zaostal za odhady nejvíce za posledních 10 let. Ač šéf institutu ISM trhy uklidňoval, že je to primárně vlivem extrémně chladného počasí a optimistický výhled na rok 2014 se nemění, trhy to moc neuklidnilo a prodejní mánie pokračovala. I tento faktor ale brzy zmizí, pokud nebude následovat sada dalších horších makrodat.

Události posledních 14 dní byly ale podle mého názoru příliš slabé na to, aby ospravedlnily pokles akciových trhů o 7 %. Podobně se na to tváří v posledních 2 dnech i většina ostatních investorů a akciové indexy se postupně začínají odrážet od lokálního dna. Myslím si, že korekce (i když ne tak velká) sice měla opodstatnění, nicméně negativní nálada odezněla a akcie se v horizontu několika málo týdnů mohou dokodrcat na nová maxima.

Autor článku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE