ZertifikateJournal 2/2014: Opravdová korekce?

13.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulé dny na burze bohužel nebyly tak pěkné. Na celém světě docházelo ke korekci doposud velmi pozitivního tržního vývoje. Co ale tuto korekci spustilo, lze určit jen stěží.

Byly to slabé konjunkturální vyhlídky v USA? Strach z více restriktivní politiky americké centrální banky? Došlo k oslabení růstového potenciálu zemí Emerging Markets? Je Čína na pokraji dluhové krize? Jsou už ztracené veškeré naděje na globální ekonomické oživení? Další a další otázky… Najít na ně odpovědi však rozhodně není jednoduché. V uvedených případech se totiž jedná o prognózy, k nimž se mohou odborníci přiblížit jen zčásti. A to proto, že všechny závisí na vývoji, jehož konečný výsledek nelze přesně předvídat. Zcela nepředvídatelné jsou pak následné reakce kapitálových trhů. Přitom právě to je vodou pro mlýn nás, investorů.

Pokud bychom věděli, jak se budou dále vyvíjet akcie, indexy, devizy a úrokové sazby, ztratilo by investování své kouzlo.

Nikdo by se tomuto vzrušujícímu tématu nevěnoval, nikdo by neměl šanci dosáhnout zisku, který by ležel nad standardními výnosy. Investování by bylo nudné. Nic takového se ale v tržním systému nekoná. Čím dál tím častěji se korekce na trzích stávají vhodnou příležitostí k investici. Ať už se jedná o klasickou dlouhodobou investici, nebo spíše krátkodobou investici, která má zvýšit výnos již existujícího portfolia.

Na korekcích je dobré to, že s nimi obvykle ruku v ruce přichází nárůst tržní volatility – jak je tomu i nyní. Volatilita se jako ukazatel nejistoty postará o příznivé podmínky mnoha investičních produktů, například spíše střednědobých investičních nástrojů, jakými jsou bonus a discount certifikáty nebo akciové dluhopisy, ale také zpravidla značně rizikových warrantů, které by se měly dostat do dobře strukturovaného investičního portfolia pouze jako krátkodobá, spekulativní investice. Investoři by se neměli nechat nakazit nervozitou, ale zachovat klid a využít příležitosti k dalším investicím.

Více se o certifikátech dočtete na stránkách ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE