Vysoká cena léků se neodpouští

28.03.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V článku o investicích do biofarmaceutických společností jsme uvedli, že atraktivita tohoto sektoru je dána účinkem budoucích tržeb ze schváleného léku na společnost s nízkou tržní kapitalizací. Dále v článku upozorňujeme na to, že sektor podléhá tvrdé regulaci úřadů. Dnešní článek se věnuje tomu, jaký dopad na cenu akcií může mít regulace.

Biofarmaceutická společnost Gilead Sciences, stejně jako její akcionáři, zažila velmi úspěšný rok 2013. Během tohoto období firma prošla několika úspěšnými schvalovacími řízeními nových léků a v prosinci konečně obdržela povolení prodávat i svůj nový lék na hepatitidu Sovaldi.

Díky nárůstu prodejního portfolia se zvýšilo i očekávání růstu tržeb společnosti. Oproti 11,2 mld. USD v loňském roce by tržby letos měly vzrůst o 45 % na 16,2 mld. USD, přičemž i rok 2015 by se měl vyvíjet obdobně (dle dat agentury Bloomberg). Investoři tento pozitivní výhled ocenili tím, že se doslova vrhli na akcie Gilead Sciences, které se od začátku roku 2013 zhodnotily již o rovných 100 %.

Problém se ovšem vyskytl v minulém týdnu, kdy si na cenovou politiku firmy plánuje více posvítit kongres Spojených států. Politikům se nelíbí cena nového léku Sovaldi. Ta je stanovena na tisíc dolarů, což odpovídá 84 000 dolarů za kompletní léčebnou terapii a měly by ji z drtivé většiny dotovat zdravotní pojišťovny. V době úsporných balíčků ve vládním rozpočtu tak vysoká cena vyvolala silnou nevoli. Zákonodárci v minulém týdnu vyzvali představitele Gilead Sciences k vysvětlení vysoké ceny léčby, na což akcie společnosti reagovaly prudkým poklesem o 5,5 %.

Domnívám se, že farmaceutická společnost cenu léku Sovaldi před kongresem obhájí. Politici si nemusí uvědomovat, že náklady na výzkum a vývoj nového produktu často dosahují astronomických hodnot a vzhledem k vysoké účinnosti Sovaldi není pravděpodobné, že by byl prodej léku jakkoli omezen.

Celá událost však dokládá, jak jsou akcie společností z biofarmaceutického sektoru citlivé na rozhodnutí úřadů a investor by měl jednoznačně počítat s tím, že za vysokým potenciálním výnosem se skrývá i vysoké riziko.

image002_1.jpg 

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE