Jsou US akcie předražené? Napoví výsledková sezóna

09.04.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


S obchodováním na burzách se pojí i několik zajímavých tradic. Jednou z nich je, že se za začátek každé výsledkové sezóny pokládá den, kdy své hospodaření rozkryje Alcoa.

Jde o historicky danou záležitost, od které se neupustilo ani nyní, kdy zmíněná firma již zdaleka nehraje tak silnou roli v americké ekonomice jako dříve a nelze ji tedy pokládat za barometr kondice největší ekonomiky na světě.

Ještě před samotným reportem čísel hliníkárny jsme ale mohli sledovat jakýsi výsledkový předvoj, který byl tvořen dvaceti firmami v rámci indexu S&P 500, mezi nimiž jsme mohli najít i tak významná jména jako Nike, Oracle, Adobe Systems či FedEx. Vzhledem k tomu, že jde o tak malý nereprezentativní vzorek, nemůžeme z dosud reportovaných čísel cokoliv usuzovat o tom, jak nakonec výsledková sezóna dopadne. Jinými slovy, jestli se vyplní tržní očekávání či nás čeká zklamání.

A jak jsou očekávání trhu nastavena? I během prvního čtvrtletí tohoto roku jsme byli svědky postupného snižování odhadů vývoje tržeb i zisků, což je negativní trend trvající už více než rok. Ještě před třemi měsíci počítal tržní konsensus s růstem zisků firem v rámci S&P 500 o 2,1 %. Nyní, na začátku výsledkové sezóny se však již předpokládá, že se zisky v meziročním vyjádření sníží a to o 1,8 %. Nejsilněji dopadla změna očekávání na tituly spadající do těžkého průmyslu, kde se nově očekává pokles zisků o 10 % y/y namísto dříve očekávaného růstu o 8,1 % y/y. Společnosti patřící do automobilového sektoru jsou druhé v pořadí, jichž se revize očekávání dotkla nejsilněji. Dle aktuálního konsensu poklesnou jejich zisky o 11,7 % y/y z dříve uváděného růstu o 5,8 % y/y.

20140409_cyrrus.jpg 

Za takto zhoršeným sentimentem může stát hned několik faktorů. Tím hlavním je dle mého názoru velmi krutá zima, jež v úvodních měsících letošního roku silně dolehla na celou ekonomiku Spojených států. Zhoršení podmínek bylo krásně vidět na nově příchozích makrodatech, která vykazovala nebývale slabé úrovně. Při reportu výsledků US firem bychom tedy měli vidět přenesení těchto jednorázových vlivů z makroekonomické úrovně na úroveň mikroekonomickou. Tuto domněnku podepírá i struktura zhoršení výhledů, která se nejvíce dotkla odvětví citlivějších na počasí.

Tato výsledková sezóna by přitom mohla být pro investory mnohem významnější než v uplynulých kvartálech. S končícím programem kvantitativního uvolňování totiž musí korporátní sektor svými zisky obhájit současné nadprůměrně vysoké valuace obchodovaných akcií. V opačném případě hrozí přehodnocení vnímání jejich ocenění a z toho pramenící výprodeje.

Jak jsem popsal o odstavec výše, budou bohužel nově příchozí data znečištěna jednorázovými vlivy špatného počasí, kdy v mnoha oblastech Spojených států nefungovala doprava či byla zaznamenána vysoká frekvence výpadků energie. To vše narušilo hladký průběh hospodaření. Mnohem vyšší pozornost tak bude namísto tvrdých dat věnována výhledu managementu, indikaci vývoje pro kvartály následující. V případě potvrzení cílů pro letošní rok je tak vysoce pravděpodobné, že investoři „odpustí“ slabší čísla za 1Q s přihlédnutím právě k jednorázovým negativním vlivům v podobě nepřízně počasí.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE