Další úspěšné čtvrtletí pro Continental

09.05.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Německý výrobce pneumatik, brzdících systémů a různých dalších komponentů používaných v automobilovém průmyslu dosáhl během 1Q 2014 nárůstu tržeb o 4,4 % y/y na celkových 8,4 mld. EUR. Výsledek by přitom byl ještě lepší, pokud bychom čísla očistili o měnové a další jednorázové negativní vlivy.

Za dobrými daty stojí oživení poptávky na klíčových trzích jako je Čína, Evropa a region NAFTA. Zlepšené hospodaření vykázaly obě divize společnosti, a sice Automotive s růstem organických tržeb o 9 % y/y na 5,1 mld. EUR a Rubber, jež vykázala nárůst tržeb o 7 % y/y na 3,3 mld. EUR. Úroveň upraveného provozního zisku potěšila akcionáře ještě o poznání více. Došlo totiž k 28% růstu až na 953 mil. EUR, čehož bylo dosaženo zejména díky nákladovým úsporám a pozitivnímu vývoji cen vstupů.

Díky zlepšující se provozní úrovni a silnému generování volné hotovosti dochází i ke snižování zadlužení společnosti. Ještě na začátku roku 2012 dosahoval dluh Continental takřka 100 % vlastního kapitálu. Nyní je na 43 % a dá se čekat jeho další snižování. Nižší zadlužení znamená i levnější financování, čehož již firma využila refinancováním velkého podílu svého stávajícího dluhu za výrazně lepších podmínek.

Ve svém výhledu na letošní rok management počítá s růstem tržeb o 5 % y/y na 35 mld. EUR při provozní marži minimálně 10,5 %. Dosavadní vývoj provozní úrovně ale indikuje možné překonání těchto predikcí. U Continental je konečně již tradicí, že se vedení k začátku roku drží spíše konzervativních odhadů, které následně upravuje blíže realitě.

Nebezpečím pro firmu je kromě případného ochlazení poptávky další posilování eura, resp. oslabování měn významných exportních regionů a geopolitická rizika spojená s děním na Ukrajině.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE