Co je to Lock-Up a dá se na něm vydělat?

23.06.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Lock-Up je výraz spojený s primárním úpisem akcií na burze, tedy s IPO. Do češtiny se nepřekládá, a kdyby, tak by znamenal něco jako uzamčení. Jde o období, po které nesmí původní vlastníci společnosti prodávat své akcie na burze.

Délka tohoto zákazu bývá uvedena v prospektu k IPO a většinou bývá stanovena od 90 do 180 dnů od prvního obchodního dne nového titulu. Lock-Up efektivně brání případnému zahlcení trhu nově prodávanými akciemi, což by mohlo poškodit investory, kteří se zúčastnili IPO.

Jak se ale chová akcie s blížícím při vypršení Lock-Up období či krátce po něm? Velkou pozornost si v minulém měsíci vysloužily akcie Twitter, které poklesly o takřka 18 % právě kvůli tomu, že vypršel zákaz prodeje akcií původních vlastníků. Ti mohli prodat svých 480 mil. ks akcií, což se rovná 82 % všech existujících akcií Twitteru. Termíny vypršení Lock-Up jsou vždy zveřejněny, a tak se nabízí možnost spekulace na otřesy způsobené obavami z přílivu nových akcií na trh tak, jak se to stalo právě u Twitteru.

Pro potvrzení či vyvrácení této myšlenky jsme zkoumali vliv blížícího se vypršení Lock-Up na všechny tituly z burz v USA, Německa, Francie, Itálie, Španělska, VB a České republiky, u nichž v letošním roce došlo k ukončení této podmínky. Celkem šlo o 125 titulů, přičemž sledovaným obdobím bylo 7 dnů před Lock-Up a 1 den po něm. Výsledek názorně zachycuje níže uvedený graf četnosti procentuální výkonnosti všech vybraných akcií během tohoto období (červeně menší firmy s tržní kapitalizací pod 1 mld. USD, modře firmy nad 1 mld. USD).

20140620_cyrrus.gif 

Na první pohled jde vidět, že se jedná o takřka ukázkové normální rozdělení pravděpodobnosti, kde se většina pozorování pohybuje kolem střední hodnoty. K tomu, abychom mohli využít Lock-Up ke smysluplné spekulaci, nesměla by být tato střední hodnota na nule. Vypadá to tedy, že scénář Twitteru byl spíše výjimkou a obecně tak neplatí, že je konec období Lock-Up spojen s nárůstem volatility.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE