Dividendový výnos bude i nadále stoupat

24.09.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Dividendově silné akcie nabízejí s výhledem na běžné výnosy dobrou alternativu k dluhopisům. V roce 2013 byly celosvětově vyplaceny investorům dividendy ve výši zhruba 1170 miliard dolarů, což představuje přibližně 30 % německého hrubého domácího produktu.

Dividendy se vyplácejí po celém světě. Přestože vyspělé země, pokud jde o výplatu dividend, jsou stále v čele, v posledních letech sledujeme trend, že dividendy vyplácí nebo dokonce zvyšuje stále více firem z Asie, Latinské Ameriky, střední a východní Evropy, Středního východu a Afriky, V roce 2013 výplata dividend z rozvojových trhů představovala již 24,9 % jejich celkového objemu. To odpovídá částce 291 miliard dolarů. Pro investory, kteří sledují dividendovou strategii, je to důvod k tomu, aby stále více investovali v globálním měřítku.

Díky příznivému vývoji mnoha firem z rozvíjejících se zemí, se očekává růst tamních vyplácených dividend. V některých zemích tento trend posilují i nové zákony: například jihokorejská vláda oznámila v srpnu snížení daně z dividend a zároveň zavedla novou daň pro zadržované firemní zisky. Předpokládá se, že by to mohlo způsobit růst dividend vyplácených v této zemi o 15 %.

Nadprůměrně vysoké dividendové výnosy jsou příznačné pro všechny hlavní trhy již patnáct let. V Evropě je dividendový výnos s aktuálními 3,1% v porovnání s celosvětovým průměrem zvlášť vysoký. Dividendy u přibližně poloviny společností jsou vyšší než výnosy jejich podnikových dluhopisů.

Reinvestování výnosů z akciových investic je pro všechny investory vhodné jako základní investiční strategie. Investice do dobře řízených kvalitních společností s trvale udržitelnou dividendovou politikou jsou výhodné především pro investory, kteří hledají pravidelný příjem. Tato třída aktiv se doporučuje rovněž pro investory, kteří své dividendy reinvestují. Už od sedmdesátých let minulého století tvoří v globálním měřítku reinvestované dividendy zhruba 2 %, tedy 40 % z průměrné roční návratností 5 %.

Pro strategii udržitelného zisku z akcií je rozhodující aktivní výběr podniků založený na spolehlivé obchodní analýze. Hlavními kritérii při posuzování každého podniku je, jaká je jeho pověst, jak silné má peněžní toky, zda vyplácí svým investorům dividendy a zda má sílu je pravidelně zvyšovat. Mezi společnostmi, které tato kritéria splňují, patří HSBC, Kimberly-Clark, Reed Elsevier a Astellas.

Autor komentáře: Carsten Roemheld, stratég kapitálových trhů Fidelity Worldwide Investment

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE