Nový obr v potravinářství může spustit konsolidaci celého sektoru

30.03.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Ve Spojených státech dojde ke spojení dvou dominantních hráčů na tamním trhu s potravinami. Řeč je o fúzi Kraft Foods a Heinz, za níž stojí známý investor Warren Buffett spolu s brazilským fondem 3G Capital.

O tom, že se Buffett poohlíží po dalším velkém soustu, se spekulovalo již několik měsíců, přičemž se kromě Kraft Foods nejčastěji mluvilo o dalších potravinářských gigantech, jako jsou Kellogg, Mondeléz či General Mills.

Hodnota Kraft Foods se po spojení s Heinz odhaduje na více než 100 mld. USD, což jej předurčuje stát se třetím největších producentem potravin v Severní Americe. Vzhledem k různorodosti zaměření a trhů obou firem však nepředpokládám, že by měl mít americký regulátor vůči této fúzi větší výhrady. To je také jedním z hlavních důvodu, proč si Buffett vybral právě Kraft Foods a ne jinou společnost. Dalším klíčovým faktorem mluvícím pro Kraft Foods byly úrovně očekávaných synergických efektů, společných nákladových úspor vzniklých fúzí. Ročně by mělo jít o 1,5 mld. USD, což je ještě spíše konzervativní odhad. Některé významné banky, jako například Credit Suisse, odhadují tyto úspory až na 2,2 mld. USD ročně. Tyto optimističtější predikce jsou založeny zejména na historické zkušenosti, kdy úspory v samotném Heinz po jeho dřívějším převzetí právě fondy 3G Capital a Berkshire Hathaway výrazně přesáhly úvodní odhady.

Akcie Kraft Foods po zveřejnění plánu fúze s Heinz skokově posílily o více než 40 %, což jen dokresluje, jak klíčové toto spojení pro firmu je. Další konsolidace v sektoru přitom není vyloučena. Konkurenční firmy totiž přirozeně nejsou z nově vzniklého subjektu nadšeny a pravděpodobně zareagují vlastními akvizicemi či dokonce fúzemi. Nejčastěji se v tomto směru spekuluje o švýcarském Nestlé, které by mohlo odkoupit General Mills, amerického výrobce potravin. Vyloučena není ani dlouho probíraná fúze Mondeléz s PepsiCo, která by svou velikostí zastínila i fúzi Kraft Foods s Heinz.

Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE