Investoři by měli věnovat zvýšenou pozornost potenciálnímu Brexitu

08.10.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Na tuto skutečnost upozorňují velké světové banky jako Citi Bank, Morgan Stanley, Nomura, UBS nebo Societe Generale. Banky radí svým klientům, aby v případě dlouhodobějších investičních rozhodnutí neopomíjeli možnost Brexit, která podle posledních průzkumů veřejného mínění roste.

Poslední průzkum společnosti YouGov prvně v historii zveřejnil výsledek, v němž převažují preference osamostatnění Británie od Evropské unie (EU) (40 procent dotázaných) nad hlasy preferujícími setrvat v 28členném klubu (38 procent dotázaných).

Co je Brexit

Britský premiér David Cameron v loňských parlamentních volbách svým voličům slíbil, že nejpozději na konci roku 2017 uspořádá referendum o setrvání Británie v EU. Ačkoliv termín referenda ještě není pevně stanoven, sympatie Britů k Evropské unii klesají. Banky proto vybízejí investory k opatrnosti a připravenosti na zvýšenou volatilitu britského finančního trhu, která může přijít s narůstajícími preferencemi Brexitu v průzkumech veřejného mínění.

Takzvaný Brexit, tedy možnost, že Británie v budoucnu opustí Evropskou unii, znepokojuje evropské bankéře mnohem víc než předchozí vyhlídky na odchod Řecka z eurozóny (Grexit). Londýn je největším finančním centrem EU a je považován za základ pro plány na vytvoření evropské unie v oblasti kapitálových trhů.

S jakou pravděpodobností oceňují banky Brexit?

Citigroup předchozí měsíc zvýšila pravděpodobnost Brexitu na 30 procent, Nomura zvětšila šance pro opuštění Evropské unie na 25 procent, Societe Generale tento týden dokonce zesílila svá očekávání na 45 procent a Morgan Stanley klientům píše, že možnost Brexitu není adekvátně vyjádřena v cenách britských aktiv.

Co požaduje od EU David Cameron?

Aktuální situaci, v níž Britové zvažují všechna pro a proti členství v 28členném bloku, zhoršuje uprchlická krize, která vystavuje Británii dalšímu tlaku migrantů. Jedním z požadavků Davida Camerona právě je, aby EU umožnila Británii snížit příspěvky pro migranty z jiných zemí EU. Rovněž chce, aby Londýn získal možnost zabránit uplatňování pravidel eurozóny, která by mohla poškodit Británii. David Cameron na víkendové konferenci vládnoucí Konzervativní strany nevyloučil, že povede kampaň za odchod Británie z Evropské unie, pokud ostatní unijní lídři nepřistoupí na ústupky, které Londýn žádá.

„Jestliže nedostanu, co chci, pak nic nevylučuji,“ odpověděl Cameron televizní stanici BBC na otázku, zda je připraven vést Británii pryč z unie. „Jsem ale přesvědčen, že dostaneme, co chceme,“ prohlásil podle agentury Reuters v Manchesteru.

Pro a proti Brexitu

Britští voliči musejí dobře promyslet, za co budou hlasovat. Ekonomické důsledky opuštění EU jsou komplexní problém, jenž lze velmi těžce vyčíslit. Nicméně Londýnská škola ekonomie (The London School of Economics) se o to pokusila v jedné své studii, v níž srovnala ekonomická pozitiva a negativa odchodu britských ostrovů z Evropské unie. Studie uvádí, že ekonomické ztráty ze zahraničního obchodu budou pro zemi mnohem vyšší než náklady, které ji stojí členství v evropském klubu. Nižší aktivita zahraničního obchodu s Evropskou unií, kam loni zamířila až polovina britského exportu, by podle studie mohla ubrat z HDP 1,1 až 3,1 procenta. Británie si tímto rozhodnutím definitivně zavře dveře k 500 miliónům zákazníkům, jimž může nabízet své služby a produkty bez cla. Dále klesne atraktivita ostrovů pro zahraniční investory a David Cameron se vzdá možnosti zasahovat do evropských zákonů i ve svůj prospěch.

Nakonec řečeno, finanční trhy preferují uskutečnění referenda o setrvání Británie v Evropské unii v co nejkratší době, protože prodloužené období nejistoty přinese volatilitu, neochotu investovat a povede k poklesu aktivity finančního trhu.

BOSSA
Autorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE