Fitch varuje před snížením ratingu zemí EU a Británie při brexitu

16.05.2016 | , Finance.cz
Zpravodajství ČTK


Odchod Británie z Evropské unie, tzv. brexit, by mohl případně způsobit snížení ratingu nejen Británie, ale také dalších členských zemí Evropské unie. Brexit by měl totiž dopad i na ekonomiky dalších zemí EU a zvýšil by politická rizika v Evropě, varovala ratingová agentura Fitch.

 

Fitch již dříve uvedl, že v případě brexitu zahájí revizi současného ratingu Británie, který je AA+. To znamená, že by agentura mohla rating snížit, uvedla agentura AP.

Podobnou akci, tedy zahájení revize ratingu, Fitch nechystá pro zbývajících 27 zemí EU. Varoval však, že ve střednědobém horizontu je velmi pravděpodobný negativní vliv na ratingy dalších zemí, pokud se objeví vážný ekonomický dopad nebo významná politická rizika.

Z politického hlediska se Fitch obává toho, že odchod Británie z EU by vytvořil precedens pro takový krok, případně zvýšil přitažlivost politických stran vystupujících proti EU a dalších populistických stran. Nebezpečné by bylo zvláště to, pokud by se ukázalo, že Británie mimo EU prospívá, dodal Fitch.

Brexit by také mohl vyvolat odchod Skotska z Británie, což by mohlo posílit separatistická hnutí v dalších částech EU, jako ve španělském Katalánsku, poznamenal Fitch. Případné sjednávání podmínek odchodu z EU také nebude snadné, stálo by EU mnoho energie a času a mohlo by vyvolat další neshody mezi zeměmi.

Ekonomické dopady brexitu podle Fitche budou větší pro Británii než pro EU, i v unii však budou "patrné". Fitch upozornil hlavně na riziko poklesu vývozu z EU do Británie. Výše poklesu by závisela hlavně na rychlosti uzavření nových obchodních dohod mezi Británií a EU a výši oslabení britské libry vůči euru. Silnější euro by zdražilo zboží z eurozóny v Británii.

Za nejvíce ohrožené brexitem považuje Fitch Irsko, Maltu, Belgii, Nizozemsko, Kypr a Lucembursko. U těchto zemí představuje vývoz zboží a služeb do Británie nejméně osm procent jejich hrubého domácího produktu.

Země EU by také mohly mírně vytěžit z případného brexitu, protože zahraniční společnosti by se zřejmě raději rozhodly investovat v jiných zemích EU než v Británii.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK