Komerční vs. veřejné pojištění cizinců. O koho se postará stát a kdo se musí starat sám?

30.09.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V Česku dlouhodobě pobývá na půl milionu cizinců. Všichni, kdo do země přicházejí a chtějí zde zůstat delší dobu, musejí mít pojištění. O koho se postará stát a kdo si je musí zařídit sám? Jaké jsou výhody a nevýhody komerčního pojištění a jak se liší od toho veřejného?

Letos v červnu pobývalo na území České republiky dlouhodobě – ať již trvale, nebo přechodně – 480 191 cizinců. Velká část z nich, podle odhadů odborníků asi 400 tisíc, spadá do systému veřejného zdravotního pojištění. V oblasti lékařské péče se tedy těší ze stejných výhod jako čeští občané. Koho se to týká?

Veřejné zdravotní pojištění

Protože jsme součástí Evropské unie, nejjednodušší to mají v otázce pojištění logicky cizinci z dalších členských zemí. Ti se v případě, že potřebují lékařské ošetření, mohou jednoduše prokázat evropským průkazem pojištěnce. Stejného privilegia pobírají také cizinci vně Evropské unie s povolením k trvalému pobytu, jejich děti, žadatelé o azyl, cizinci v zaměstnaneckém pobytu u firmy se sídlem v Česku a též cizinci pobírající dočasné ochrany. Dále pak existuje řada výjimek, díky kterým do systému veřejného zdravotního pojištění spadají další tisíce cizinců.

Komerční pojištění pro krátkodobé i dlouhodobé pobyty

Zbylých přibližně 80 tisíc z celého počtu cizinců v Česku – přesné číslo nelze právě vzhledem k řadě výjimek zjistit – do systému veřejného zdravotního pojištění nespadá. Jsou to například cizinci, kteří si na našem území vydělávají jako podnikatelé, studenti, děti pracujících cizinců nebo manželé a manželky Čechů. Těch všech se týká povinnost sjednat si u některé z tuzemských pojišťoven pojištění komerční. „Komerční pojištění lze rozdělit na dva druhy – zdravotní pojištění nutné a neodkladné péče a komplexní zdravotní pojištění. První je cílené hlavně na cizince, kteří plánují v Česku zůstat po dobu kratší než devadesát dnů. Sjednat je lze ovšem až na dobu dvou let. Druhé je pak vhodné pro ty, kteří se v Česku zdrží déle jak tři měsíce, nebo žádají o dlouhodobý či trvalý pobyt,“ vysvětluje Kristýna Schořovská, produktová manažerka Slavia pojišťovny, která se na pojištění cizinců a jeho online pojištění specializuje.

Nutná a neodkladná zdravotní péče

Rozdíl mezi oběma druhy pojištění není jen v délce pobytu, pro niž jsou vhodná, ale rovněž v tom, co tyto „balíčky“ obsahují. Pojištění nutné a neodkladné péče je levnější, jak ale název napovídá, pokryje pouze to nejnutnější. Cizinec tak může počítat s ambulantní péčí, léčením v nemocnici, neodkladným ošetření zubů a případně i uhrazením repatriace, například na preventivní prohlídky u lékaře už ale nedosáhne.

Komplexní zdravotní pojištění

Naproti tomu komplexní zdravotní pojištění se velice podobá veřejnému zdravotnímu pojištění. V rámci pojištění je tak hrazena jak neodkladná péče, tak i preventivní zdravotní péče, poúrazová rehabilitace a péče související s těhotenstvím a porodem. „U dětí do patnácti let je součástí pojištění například rovněž očkování v rozsahu, který je v České republice standardně poskytován,“ doplňuje Jan Vlček. V podstatě jediným limitem oproti státem garantované zdravotní péči je pak omezení sjednanými limity pojistného plnění. Jeho minimální zákonná výše na jednu pojistnou událost je 60 000 eur, což odpovídá částce přibližně 1,6 milionu korun.


Zdroj: Lesensky.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ