Jak na financování fotovoltaické elektrárny: Kolik dostanete z dotací?

27.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Investice do fotovoltaické elektrárny není zrovna malá. S vaším projektem vám můžou pomoct dotace z programu Nová zelená úsporám. Kolik na solární elektrárnu dostanete, záleží na způsobu využití elektřiny.

Boom fotovoltaických elektráren před šesti lety souvisel s vysokými výkupními cenami dotovanými státem. Tato forma dotací měla podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů. Investoři neváhali, a když začaly ceny fotovoltaických technologií klesat, rychle si spočítali, že výroba elektřiny ze slunce bude výnosný byznys.


Čtěte také:
Malá fotovoltaická elektrárna na střechu domu: Kde začít?
Fotovoltaika na domě krok za krokem: Pomůžou i dodavatelé energií

Od roku 2014 mají nové fotovoltaické elektrárny smůlu a podporu ve formě dotovaných výkupních cen elektřiny nebo zelených bonusů nedostávají. Bez dotací ale úplně nezůstaly. Instalaci malých domácích elektráren aktuálně podporuje program Nová zelená úsporám.

Až 100 tisíc korun na fotovoltaiku

„Na solární elektrárnu je dnes možné získat investiční dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám, a to od 35 tisíc do 100 tisíc korun. Výše dotace se odvíjí od způsobu využití vyrobené energie a její akumulace. Minimální podpora je pro systémy s přímým ohřevem vody a nejvyšší pro systémy s ukládáním vyrobené energie do akumulátorů,“ říká Tomáš Baroch z České fotovoltaické asociace.

Nová zelená úsporám podporuje instalaci fotovoltaických i solárně-termických systémů (ty na rozdíl od fotovoltaiky nevyrábí elektřinu, ale teplo a používají se k ohřevu vody nebo přitápění. Jedná se o tzv. oblast podpory C (Efektivní využití zdrojů energie). Je důležité podotknout, že podpora se týká fotovoltaických systémů do 10 kWp instalovaného výkonu. Podpora je dána fixní částkou podle typu pořízeného systému a podoblasti. Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na maximálně 50 procent způsobilých výdajů.

Typy podporovaných solárních systémů a výše dotace

Podoblast Typ systému Výše podpory

C.3.1

Solární termický systém na přípravu teplé vody

35 000 Kč

C.3.2

Solární termický  systém na přípravu teplé vody a přitápění

50 000 Kč

C.3.3

Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem

35 000 Kč

C.3.4

Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ? 1 700 kWh.rok-1

55 000 Kč

C.3.5

Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ? 1 700 kWh.rok-1

70 000 Kč

C.3.6

Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ? 3 000 kWh.rok-1

100 000 Kč

Zdroj: www.novazelenausporam.cz

Návratnost investice do 10 let

Jednorázová dotace na instalaci fotovoltaiky je příjemná. Ale může vám solární elektrárna vydělávat i v průběhu dalších dvaceti let (což je její průměrná životnost)? Může. Přebytky lze totiž dodávat do sítě a s dodavateli energií se dohodnout na tržní výkupní ceně. „Obchodníci s elektřinou dnes vykupují energii za tržní ceny, což představuje interval 35 až 75 haléřů za kilowatthodinu,“ uvádí Jiří Beranovský ze společnosti EkoWATT.

Minimální cena elektřiny z fotovoltaiky se dnes na trhu pohybuje kolem 3,50 až 4,50 korun za kilowatthodinu. „To znamená, že se investorům vyplatí, mají-li cenu elektřiny vyšší. Investice se rychleji splácí při sazbě pro běžnou domácnost než při sazbách vhodných pro přímotopné vytápění nebo tepelná čerpadla. Prostá návratnost i s dotací je u typických projektů kolem 10 let,“ dodává Jiří Beranovský.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ