Zbrojovka vyváží již do 100 zemí světa

02.08.2017 | , Česká Zbrojovka
MAKRODATA A EU


Loni Česká Zbrojovka vyrobila a prodala asi 250 tisíc kusů zbraní. A letos čekají výsledek ještě lepší. Co dalšího nám v rozhovoru prozradil generální ředitel Česko Zbrojovky Lubomír Kovařík?

Za deset let, které letos uplynou od rozhodnutí vrátit se k výrobě zbraní pro vojáky, investovala Česká zbrojovka do vývoje a testování nejen vojenských zbraní již přes půl miliardy korun. „Je to nutné hlavně proto, že firma dnes vyváží přes devadesát procent produkce do 100 zemí světa a musí být schopna prosadit se v silné konkurenci. Díky vysoké kvalitě našich zbraní se jimi vyzbrojují ti nejlepší jako například protiteroristický útvar francouzského četnictva GIGN, který se vyzbrojil útočnou puškou Bren . To mluví za vše,“ říká v rozhovoru pro finance.cz generální ředitel České zbrojovky Uherský Brod (ČZUB) Lubomír Kovařík.

Rozhovor s generálním ředitelem České Zbrojovky

Jak se vyvíjí letošní hospodaření České Zbrojovky?

Musím říci, že velmi dobře a o naše výrobky je ve světě stále velký zájem. Aniž bych chtěl předjímat přesné výsledky, troufám si odhadnout, že naše tržby letos budou minimálně na úrovni loňského roku. V loňském roce jsme vyrobili a prodali přibližně 250 tisíc kusů zbraní a letos to bude nepochybně více.

Jak se daří ostatním odvětvím, kterými se Zbrojovka zabývá?

Jsme aktivní i v oblasti automobilového a leteckého průmyslu – těmto segmentům se věnuje divize CZ-AUTO, která loni realizovala tržby ve výši přesahující hranici 500 milionů korun, což je více než 10-ti procentní nárůst v meziročním srovnání. Základ pro automobilovou výrobu tvoří výroba fitinků, což jsou speciální hliníkové komponenty pro klimatizační soustavy osobních i nákladních automobilů. Jedná se o díly, které spojují jednotlivé funkční komponenty klimatizace vozu, jako jsou kompresor, kondenzátor, výparník a další. V současné době patříme mezi dva největší producenty fitinků v Evropě. Loni jsme vyrobili přes 30 milionů těchto výrobků.

Druhá část naší výroby se pak zaměřuje na letecký průmysl, kde se specializujeme na výrobu leteckých komponentů a sestav pro motory v letadlech L 410, konkrétně reduktory a skříně pohonů.

Třetím výrobním pilířem je pak výroba ozubených kol a hřídelí menších rozměrů, kde patříme mezi světovou špičku.

Zbrojovka investuje ročně 100 milionů do vývoje. Na co se zaměřujete?

Více než v minulosti se věnujeme vývoji automatických zbraní. Ten je finančně mnohonásobně náročnější, než vývoj kulovnic, malorážek nebo pistolí. Věnujeme se také rozsáhlému testování zbraní, kde ověřujeme funkčnost za nejnáročnějších podmínek. Stěžejními vývojovými projekty naší firmy jsou útočná puška Bren druhé generace a v poslední době bezkohoutová pistole P-10. Při vývoji spolupracujeme se specialisty z ozbrojených složek, kteří nám poskytují cenné informace z pohledu uživatelů. Bren 2 je malá, kompaktní, ale velmi výkonná útočná puška, která staví na své modularitě. Umožňuje například velmi jednoduchou výměnu hlavně nebo změnu ráže. Pistole P-10 doplní náš sortiment krátkých zbraní o bezkohoutovou zbraň, která v našem sortimentu doposud chyběla.

Útočná puška Bren je ve světě již pojem. Kam je dodáváte?

Kromě české armády jsou pušky Bren u zákazníků ve více než čtyřech desítkách zemí světa. Bren je vyvinut současně v několika variantách, lišících se např. délkou hlavně a ráží (5,56 x 45 NATO, 7,62 x 39, 7,62 x 51 NATO) nebo výbavou. Naposledy si je objednal protiteroristický útvar francouzského četnictva GIGN, který si stěžoval na nedostatečnou účinnost německých HK 416. Zbrojovka tak pronikla na uzavřený trh pro renomované policejní útvary v západní Evropě. GIGN patří k nejelitnějším jednotkám svého druhu na světě a při výběru výzbroje a výstroje nejsou omezovány politikou ani financemi.

Konkurence je ale bezpochyby tvrdá…

Přesně tak. Úspěch ve Francii nemění nic na skutečnosti, že záplava konkurenčních výrobků na světových trzích je obrovská. Chceme-li zákazníkům přinést výjimečnou kvalitu, ale i variabilitu a modularitu, musíme do vývoje investovat velké prostředky. S vývojem pomáhá zbrojovce jednotkami milionů i stát - jsme zapojeni do dvou dotačních programů Alfa a Epsilon Technologické agentury ČR. Jde o vývoj nové generace krátké střelné zbraně s ohledem na ergonomii a antropometrii člověka a vývoj pušky s kompozitní hybridní hlavní.

zdroj a foto: Česká Zbrojovka 

Štítky:

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: MAKRODATA A EU