Čeští dinosauři dobývají Evropu. Kde české dinoparky expandují?

12.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ano, čeští dinosauři budou skutečně strašit ruské děti a jejich rodiče. Plzeňská společnost West Media s.r.o., která buduje a vlastní v Česku, na Slovensku a ve Španělsku síť zábavních a vzdělávacích parků, otevřela svůj devátý dinopark v ruském městě Bělgorod. Celková hodnota dinoparku převyšuje 4 miliony eur, což je 105 milionů Kč. Do dinoparku firma West Media dodala přes 90 statických i robotických modelů dinosaurů.

Rusko je domovem spousta zajímavých dinosauřích nálezů a zájem Rusů o dinopark byl velký. "Jen za první dva dny prošlo branou do druhohor přes 11.000 platících návštěvníků," řekl Jiří Machálek ze společnosti West Media s.r.o., který následně dodal: "Ve velmi krátké době se povedlo dokončit náročný projekt prvního franšízingového dinoparku a úspěšně vstoupit na ruský trh."

Dinoparky v ČR i zahraničí 

Společnost rychle rozvíjí svoji síť dinoparků. Přičemž první dinopark byl otevřen teprve před 14 lety v Plzni a do současnosti bylo otevřeno ještě dalších 8 dinoparků - v Praze, Liberci, Ostravě, Vyškově, v Bratislavě, Košicích a od poloviny roku 2014 také ve španělském Algaru. Nově otevřený dinopark leží ve 400 tisícovém městě Bělgorodě, které leží na jižní hranici Ruské federace.

Video z otevření dinoparku

Dinopark se nachází vedle nedávno otevřené zoo a kromě modelů a dekorací, které vyrábí ve vlastní dílně, dodala firma technické zabezpečení parku včetně ostatních aktivit, jako jsou 3D kino s vlastním panoramatickým filmem, muzeum s replikami fosilií a koster z druhohor, dětské atrakce a know-how. "DinoPark Europe potvrdil svoji vedoucí pozici mezi evropskými provozovateli zábavních parků a bude nadále pracovat na jejím udržení a rozvoji," uvedl Milan Choulík z firmy.


Čtěte také:

Jak ušetřit při návštěvě zoo? A jak se vyhnout frontám?

Jaké je vstupné do českých zoo? A kde si můžete zapálit?

Kolik lidí ročně projde českými zoologickými?


Čeští dinosauři z Plzně 

V parcích se střídají velké statické modely s počítačově řízenými, které zvládají několik druhů pohybů. Všechny jsou elektrické. Každý model má svůj vlastní počítač a program. Firma je vyrábí v Plzni a dinosauří modely vydávají zvuky, hýbou ocasem, hlavou, hrabou, mrkají a žvýkají. Jejich těla kryje speciálně vyvinutá pružná umělá kůže. Největší model měří na délku 40 metrů a 4 m na výšku, nejmenší je metrový dravec Compsognathus, který byl rovněž první scény Spielbergova Ztraceného světa. Firma vyrábí i lebky, kostry, hnízda, sopky a balvany, které odlévá ve skutečném lomu. Podle skutečných kamenů, které váží tuny, dělá kilogramové odlitky.

Na závěr můžeme snad jen popřát dalším českým firmám podobný rozvoj v zahraničí. A kdo ví, třeba se řev "českých" dinosaurů ponese i v dalších zemích Evropy.

Zdroj: ČTK 

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU