4 důvody, proč odcházejí čeští lékaři do zahraničí? Jaké jsou platy lékařů a sester?

16.03.2020 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


České zdravotnictví i přes nedostatečný objem financí nadále patří do výkladní skříně českého státu a měli bychom být na něj pyšní. Mladí lékaři ovšem odchází do zahraničí. Kam a proč odchází? Jaký je průměrný plat doktora a sestry u nás? Odkud přichází do Česka zdravotníci?

Představte si situaci, že 6-7 let tvrdě studujete, stresujete se a do toho se snažíte získat nějakou praxi. Následně nastoupíte do nemocnice, kde na vás tlačí primář/ka, sestry se na vás dívají spatra a do toho pacienti naočkovaní strejdou Googlem si určují diagnózu sami. Za týden stihnete až 20 hodin přesčas, které stejně na konci měsíce nedostanete zaplacené, protože je vaše chyba, že nestíháte svoji práci. Lehce přes dvacet tisíc čistého vám musí stačit. Do toho víkendové služby a nekonečná administrativa. O dovolené si jdete stoh papírů raději vypracovat, abyste měli pokoj od primářky a čistý stůl. Fantazie? Ne, realita českého zdravotnictví.

Taky jste někdy zažili doktora sympatického jako Gargamel? 

smurf_2049765_1920

Zdroj: Pixabay 

Povolání doktora je poslání a mladí lékaři jsou připraveni na práci přesčas i stresové podmínky, ale v tak vysokém pracovním vypětí se mohou kupit chyby, za které se v dnešní době tvrdě platí (nejen morálně, ale i finančně a kariérně). V ČR se k tomu připojují další faktory, které trápí lékaře. Jaké to jsou?

Hlavní faktory, které lékaře trápí, jsou:

Tip: Vypočítejte si váš nárok na ošetřovné

Platy lékařů a zdravotních sester

Lékaři si stěžují, že jsou zavaleni prací a nejsou za to náležitě odměněni. Včetně přesčasů byl v roce 2018 průměrný plat lékaře státní nemocnice přes 85 tisíc Kč, průměrný měsíční plat v roce 2015 činil necelých 66 tisíc Kč. V roce 2015 činil průměrný měsíční plat zdravotní sestry (včetně přesčasů a dalších příplatků) 30 866 Kč ve státních nemocnicích a v roce 2018 již přibližně 43 tisíc Kč.

Absolventi si v německých a rakouských nemocnicích mohou vydělat v přepočtu asi 125 tisíc korun měsíčně, vedoucí lékaři mohou mít až 500 tisíc korun a sestry nebo pečovatelky si přijdou až na 70 tisíc korun. Podle průzkumu mezi velkými fakultními a krajskými nemocnicemi, jehož výsledky zveřejnil časopis České lékařské komory, se platy absolventů v Česku pohybují od 30 do 55 tisíc korun. Primáři si i s příplatky vydělají od 72 do 128 tisíc a všeobecné sestry mezi 26 a 36 tisíci korunami.

Přesčasy lékařů a zdravotních sester

Někteří lékaři odhadují průměrný čas přesčasů na 1 000 hodin ročně. Tyto údaje se nikde neuvádí, protože kdyby se přesčasy zaznamenávaly, tak by byl soustavně porušován zákoník práce, protože lékaři mohou ročně podle zákona odpracovat maximálně 416 hodin přesčasů. Pro Českou televizi přesčasy okomentoval lékař mostecké nemocnice Libor Kindl: „Průměr bude od 700 do 900 hodin přesčasů za osm měsíců. Lékaři nejsou a zřejmě nebudou. Kdybychom přestali sloužit přesčasové hodiny, tak dojde ke kolapsu péče a odnesli by to pacienti.“


Čtěte také:

Evropané se jezdí léčit do ČR, kam jezdí Češi?

Naše lékaře nahrazují cizinci


Administrativní zátěž

Pan profesor Pirk shrnul práci lékaře za minulého režimu takto: "Lékaři suplovali práci sestřiček, sestřičky suplovaly práci uklízeček, a uklízečky jako příslušnice vládnoucí dělnické třídy nedělaly nic." I přes velké zlepšení je tento stav silně zakořeněn v českých nemocnicích. Navíc administrativní zátěž doktorů je velká a místo času s pacientem, tráví čas na papírováním. V západních zemích jsou administrativní práce mnohem lépe rozděleny na pracovníky tomu určené. K tomu si v českém zdravotnictví přičtěte zastaralé informační systémy, které mnohdy zamrzly na úrovni devadesátých let.

Systém vzdělávání doktorů

Mladí lékaři odchází do zahraničí. To je normální ve všech vyspělých zemí západní Evropy. V Česku navíc je velmi složité období mezi promocí a atestací. Vláda sice přijala zákon, který zjednodušuje a zužuje počet základních oborů, který by měl urychlit atestace mladých lékařů, které v ČR trvají déle než např. v Německu. Nový zákon je ale kritizován, že dostatečně neulehčuje život mladých lékařů, kteří často musí řešit situace na které nemají zkušenosti (např. při nočních službách). A nadále zůstává náročná a zdlouhavá cesta za atestací.


3 lékaři, 3 pohledy na svět, 3 důvody proč být hrdými Čechy:

Profesor Jan Pirk - kardiochirurg IKEM

Profesor Josef Koutecký - zakladatel dětské onkologie

Profesor Vladimír Beneš - 3 generace skvělých neurochirurgů


Čeští lékaři mají řadu důvodů, proč odejít do zahraničí. Proto si važme těch, co zůstali a odvádí skvělou práci. Do které země nejčastěji odchází? A kteří cizinci-lékaři u nás nejčastěji působí? Dočtete se v dalším pokračování!

Jakou máte zkušenost s lékaři vy? A byli jste u lékaře v cizině? Napište nám vaše názory do komentářů.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 40 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU