Kam odchází naši lékaři? Německo, Rusko, nebo Rakousko?

25.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mladí čeští lékaři mnohdy zvolí odchod do zahraničí. Důvodů může být více - výdělek, zkušenosti, lepší pracovní podmínky atd. Kolik absolventů medicíny každoročně opustí ČR? Kam odchází? Kdo je v českých nemocnicích nahrazuje?

Mladí lékaři odchází do zahraničí. To je normální ve všech vyspělých zemí západní Evropy. Do zahraničí je nejčastěji lákají - peníze, menší množství přesčasů, méně administrativy a lepší pracovní podmínky. Atestace v Německu je lépe dosažitelná, a také postgraduální studium je v západní Evropě lépe ošetřeno než u nás. Kolik v ČR chybí lékařů? A kde lékaři odchází? Kolik lékařů-cizinců je u nás?

Slyšíte? Už nám utíkají další lékaři!

doctor_2568481_1920

Zdroj: Pixabay

Kolik chybí lékařů a sester?

V České republice chybí v nemocnicích přibližně 1 000 lékařů - nejvíce jich chybí v Moravskoslezském kraji a v Praze. V zdravotnické záchranné službě chybí dalších cca 400 lékařů. Nedostatek sester je rovněž enormní - kolem tisíce. Potenciální zdravotní sestry odrazovaly nízké mzdy a dlouhé studium. Na to zareagovalo ministerstvo zdravotnictví - zkrátilo dobu potřebného studia na všeobecnou sestru (ze 3 let studia VŠ na 1 rok studia VOŠ). Také zvýšilo platy a hodlá je i nadále zvyšovat.

Počet zdravotních sester (počet úvazků) byl:

  • V roce 2010 v nemocnicích 56 254 a na ambulancích 27 716.
  • V roce 2015 v nemocnicích 54 256 a na ambulancích 29 003.

Odchod lékařů do zahraničí

Podle rektora Univerzity Karlovy Zimy odchází ročně do zahraničí po promoci přibližně 10 až 15 % absolventů lékařských fakult. Podle Milana Kubka, prezidenta České lékařská komory (ČLK) až čtvrtina absolventů lékařských fakult.

Nejčastěji čeští lékaři odchází do Velké Británie, kde v roce 2015 pracovalo 1 266 českých lékařů. Druhou nejčastější zemí je Německo, kde v roce 2015 pracovalo 1 014 českých lékařů. V Rakousku pracovalo 106 českých lékařů. Velká část veřejnosti vystupuje proti odcházení lékařů do zahraničí. Argumentují tím, že lékaři vystudovali v ČR zadarmo a nic do systémů "nevrátí". Ovšem téměř polovina studentů medicíny, kteří chtějí pracovat v zahraničí plánuje návrat do ČR. A již nyní se mnoho lékařů vrací. Při návratu je pro lékaře mnohdy náročné vrátit se do českého systém, protože je zvyklý na jiný způsob práce, přistup personálu i pacientů. Ale právě lidé ze zkušeností ze zahraničí mohou být tou hybnou silou českého zdravotnictví, protože mají výhodu pohledu zvenčí. 

Tip: Vypočtěte si nemocenskou

Cizinci - lékaři v ČR 

V roce 2015 bylo z celkového počtu členů (52 348) Česká lékařská komora 2 557 cizinců, tedy cca 5 %. V českých nemocnicích pracovalo v roce 2015  1963 slovenských lékařů, což je oproti roku 2010 nárůst o 292 lékařů. Druhou největší skupinu tvoří lékaři z Ukrajiny (342), kterých je 13x více, než před 10 lety. Dále jsou u nás lékaři z Ruska (156) a Běloruska (38).

Počet lékařů-cizinců v českém zdravotnictví

Graf_lekari_cizinci_v_cr

Kvalitu zahraničních lékařů působících v Česku hodnotí proděkan 3. lékařské fakulty Karlovy Univerzity  David Marx pro Lidové noviny takto: "Je to normální, svět je otevřený, hranice jsou volné a každý má právo cestovat. To, že někdo je z Ukrajiny, neznamená, že je lepší, horší, hloupější nebo chytřejší než ten z Česka. Je-li lékař dobrý, ochotný pracovat a hezky se chová k pacientům, je úplně jedno odkud je." Ve zdravotnictví, stejně jako v mnoha dalších oborech v EU, se čím dál více projevuje migrace za prací z východu na západ. Navíc v příhraničních oblastech je pro mnohé Čechy velmi výhodné zajet si o pár kilometrů navíc a vydělat si mnohonásobně více.


3 lékaři, 3 pohledy na svět, 3 důvody, proč být hrdými Čechy:

Profesor Jan Pirk - kardiochirurg IKEM

Profesor Josef Koutecký - zakladatel dětské onkologie

Profesor Vladimír Beneš - 3 generace skvělých neurochirurgů


Lékaři v ČR mají tvrdou řeholi a mnozí z nich si zvolí "lehčí" zahraniční cestu, kde je přívětivější prostředí, lepší plat, a podmínky k atestaci lépe nastaveny. Kritika lékařů, kteří odcházejí do zahraničí, není na místě, protože se jich řada po letech vrací a jsou nositeli know-how. Pokud budeme zapuzovat české lékaře působící v zahraničí, tak je pouze odradíme od návratu do naší vlasti a naše zdravotnictví se bude dále potýkat s nedostatkem zdravotníků.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU