Kdy nás čeká změna letního času na podzim 2023?

18.10.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dny se zkracují, ze stromů začínají padat listy, tažní ptáci jsou v Africe nebo u Středozemního moře, obchody jsou plné dýní a občas už je vidět i čokoládový Mikuláš. Neklamné známky podzimu a také toho, že se bude brzy měnit čas. Je to letos naposledy, co se mění čas? 

Změna času nás letos na podzim čeká v neděli 29. října, kdy budeme ve 3:00 přetáčet ručičku o hodinu dozadu. Vyspíme se tedy o hodinu více.

Letní a „zimní“, správně jen středoevropský čas se střídá v celé Evropské unii podle následujícího pravidla: letní čas začíná vždy poslední sobotu v březnu, trvá sedm měsíců a znovu se mění zpátky poslední říjnovou sobotu. Tato úprava vychází ze směrnice EU z roku 2001, která zavedla dané pravidlo na celém území Evropské unie. Pro označení změny času se vžilo použití letní a zimní čas, je ale nutno poznamenat, že v podstatě se jedná o letní čas, ten zimní je náš obvyklý pásmový čas.

Na území České republiky byla změna času zavedena už ve čtyřicátých letech 20. století během Protektorátu a vydržela s námi až do dnešní doby. Každý rok se sice ozývají kritické ohlasy, jak změna času narušuje přirozené biorytmy a způsobuje problémy malým dětem, starším lidem, zvířatům a v podstatě každému, koho se zeptáte, letní čas má ale tuhý kořínek a stejně jako v téměř všech evropských a severoamerických zemích s námi nejspíš ještě chvilku vydrží, i když se v posledních letech stále více mluvilo o konci střídání času.

 

Proč byl letní čas zaveden?

Změna času pro letní období byla zavedena z důvodu lepšího využití slunečního světla a také šetření elektrické energie. Díky dřívějšímu vstávání je totiž déle světlo, a člověk si tak může užít letní den naplno. Jak ukazují studie, v dnešní době změna času až tolik výhod nepřináší a nejspíš by to vyšlo téměř nastejno (pokud jde o spotřebu elektřiny), kdybychom měli celý rok stejný čas. A alespoň by nám to ušetřilo změnu času na všech hodinách v domácnostech každého půl roku.

Kdy skončí střídání času?

V dnešní době je změna letního času regulována směrnicí Evropské unie (2000/84/EC), a je tak na celém území EU shodná. To ovšem neznamená, že je se střídáním času každý spokojený. V únoru 2018 Evropský parlament schválil návrh na zrušení letního času, tato změna byla iniciována v roce 2017 ve Finsku. Podle veřejné diskuze až 84 % občanů nesouhlasí se střídáním času. Podle návrhu Evropské komise mělo poslední střídání času proběhnout v roce 2019, následně měl být na celém území EU zaveden pouze jednotný čas. K tomu však nedošlo a dalším realistických termínem, kdy naposledy změníme čas na letní, měl být rok 2021. K směrnici se však Rada Evropské unie dosud nedostala.

Česká vláda pak přijala návrh, který nařizuje střídání času až do roku 2026.

Zdroj: Shutterstock

Jak si pamatovat, jak a kam změnit hodiny na letní/zimní čas?

Existuje jednoduchá pomůcka, která vám pomůže si zapamatovat, jak změnit hodiny, když se změní čas. Spousta lidí je z toho totiž zmatená a na první dobrou neví, kdy bude mít den o hodinu více a kdy naopak o hodinu méně. Přitom je to opravdu jednoduché. Stačí si jen pamatovat, že hodiny se mění stejně, jako roční období mění přírodu.

  • Na jaře při změně na letní čas: v přírodě všechno roste, vylézá ze země ven a ukazuje na budoucí čas, ručičky tak posuňte o hodinu dopředu. Ručičky se posouvají ve dvě hodiny ráno v noci ze soboty na neděli dopředu na třetí hodinu. Vždy poslední víkend v březnu a noc má o hodinu méně.
  • Na podzim při změně času: stejně jako se příroda utlumuje a připravuje se na zimu, rostlinky jsou schované v zemi, tak stejně posuňte čas nazpátek. Ručičky se posouvají ve tři hodiny ráno v noci ze soboty na neděli dozadu na druhou hodinu ranní. Vždy poslední víkend v říjnu a noc má o hodinu více.

Kdy se mění čas?

Čas se vždy mění poslední víkend v březnu a poslední víkend v říjnu. Konkrétně tato data připadají na tyto dny:

Rok

Datum změny času na letní  Změna na letní čas Datum změny času na zimní Změna na zimní čas
2023 26. 3. 2023 2:00 >>> 3:00 29. 10. 2023

3:00 >>> 2:00

2024 31. 3. 2024 2:00 >>> 3:00 27. 10. 2024

3:00 >>> 2:00

2025 30. 3. 2025 2:00 >>> 3:00 26. 10. 2025

3:00 >>> 2:00

2026 29. 3. 2026 2:00 >>> 3:00 25. 10. 2026

3:00 >>> 2:00

Kde ve světě mají také letní čas?

Změna času na letní je výsada spíše severní polokoule, a to spíše její západní poloviny. Čas se tady každý rok mění v evropských státech, v Kanadě a v USA. Ostatní státy světa na změně času až tak netrvají a změnu času zrušily, nebo dokonce nikdy ani nezavedly.

Modrá: země se zavedeným letním časem
Oranžová: země se zrušeným letním časem
Červená: země, které nikdy letní čas neměly

Wikipedie: Letný čas v krajinách sveta
Zdroj: Wikipedia

Čtěte takéKdy přezout na zimní gumy?
Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 158 krát

Články ze sekce: Spotřebitel