7 věcí, které musíte vědět o družstevních bytech

03.04.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rádi byste započali éru vlastního bydlení, ale koupě nemovitosti i hypotéka jsou pro vás nedostupné? Možná vás vyjde levněji družstevní byt.

V družstevním bytě žije 10 % Čechů. V bytových jednotkách, které patří do společenství vlastníku, pak cca 4,5 miliónu Čechů. Čísla jsou to velice rozdílná. Přesto mají družstva podle největší organizace, zabývající se bytovými fondy, smysl.

Jak funguje bytové družstvo?

S nemovitostí, kterou máte v osobním vlastnictví, můžete nakládat téměř libovolně podle svého, pokud nebudete zasahovat do společných prostor v domě, jako je např. chodba. Koupě družstevního bytu je ale jiná. Ve skutečnosti totiž nekupujete byt, ale pouze družstevní podíl u právnické osoby. Zde je tedy důraz spíše na osobní složku vlastního bydlení, nikoli na majetkovou v rámci vlastnictví. Úkolem družstva je především zabezpečení provozu a údržba bytových domů.

1. Nižší pořizovací náklady

Vzhledem k tomu, že ke schválení hypotéky potřebujete mít našetřeno minimálně 10 % z ceny nemovitosti (ideálně ještě víc), nelze jí hradit daň z nabytí a banky případné zájemce prověřují čím dál přísněji, se vlastní bydlení stalo pro mnohé nedostupným. A to zvláště pro mladé páry nebo rodiny, které sice dostatečný plat v rámci možností mají, ale pořádnou úsporu ještě pořád ne.

Družstevní bydlení – na co dát pozor u družstevního bytu

zdroj: Shutterstock

Nákup družstevního podílu oproti klasické koupi do OV vyjde v řádech procent levněji. Cena za metr čtvereční v bytě, který vlastní družstvo, loni stoupla na 25 328 Kč. U nemovitostí, které lze koupit do OV, se ale vyšplhala až na 28 700 Kč. Pak už je poměrně výrazný rozdíl v tom, zdali za 80 metrů čtverečních zaplatíte 2 026 240 Kč nebo 2 296 000 Kč. U družstevního podílu by zde byla úspora 269 760 Kč, což rozhodně není zanedbatelná částka.

2. Hypotéka na družstevní byt

Občas to sice bývá problém, ale hypotékou při splnění určitých podmínek a požadavků financovat nákup podílu družstevního bytu opravdu lze. Důležité je zde ale vědět, že budete ještě potřebovat jinou nemovitost, kterou lze ručit. Na družstevní byt totiž nelze uvalit zástavní právo, neboť není majetkem vaším, ale družstva.

3. Splácení podílu

Pokud na hypotéku tedy nemáte nárok ani v tomto případě, existuje ještě jedno řešení. Byt můžete financovat i prostřednictvím družstva. Družstvo si vezme samo úvěr, který mu následně budete splácet v anuitních splátkách. Přesto bude třeba předem zaplatit určitá procenta z ceny podílu. V praxi to bývá zhruba 25 – 30 %. Tak či tak se ale jedná o vhodné řešení vlastního bydlení všech, pro které je získání úvěru obtížné – lidé s nedostatečnou bonitou, živnostníci a osoby, co nechtějí dokládat příjmy.

4. Převod na katastru

Převod nemovitosti je zde jednodušší než při koupi do osobního vlastnictví. Na katastru není třeba doložit kupní smlouvu a dokonce ani znalecký posudek. Ten vlastně vůbec nepotřebujete. Jediné, co se přepíše, je družstevní podíl.

5. Daň z nabytí nemovitých věcí

Dříve byla nazývána jako daň z převodu nemovitosti a hradil ji prodávající. Později se povinnost přenesla na kupujícího. Jedná se o 4 % z kupní ceny. Hrazena je pouze při koupi nemovitosti, u družstevního podílu se neplatí.

6. Rekonstrukce nebo přestavba?

Pokud v bytě chcete provést třeba i drobnější stavební úpravy, nelze tak učinit bez souhlasu družstevníků. Tak či tak navíc budou kontrolovat, zdali nezasahujete do určitých částí domu a jeho zařízení, především tedy do nosných konstrukcí nebo zdí.

7. Legislativa a zákony družstevníků

Družstevníci se s jakkoliv problémovým sousedem nepářou. Legislativa v tomto případě umožňuje vykázání neplatiče či jiné osoby, která družstvu způsobuje potíže. Co se vymáhání nájemného u SVJ týče, u těch se musejí dluhy často řešit soudně.

Taková aktivita družstevníků může být samozřejmě přínosná, ale to pouze do chvíle, než se začnou řešit vaše neduhy. O každém podnájemníkovi se musí předem rozhodnout stejně jako o tom, zdali je možné mít v podnájmu podnikání, domácího mazlíčka anebo zda se raději nezakáže kouření na balkónech kvůli tomu, že zápach z cigaret obtěžuje sousedy.

  • TIP: Bytové družstvo je právnická osoba, která může podnikat a samozřejmě si i brát úvěry. Pokud uvažujete o koupi podílu, raději si pečlivě zjistěte, zda družstvo není zadlužené. Pokud by se z vás totiž stal družstevník, automaticky se stanete i spoludlužníkem.

 

Zdroj: Jan Vysloužil, SČMBD 


Čtěte také

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ