Kdo si nejvíce vydělá ve sdílené ekonomice?

29.03.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Myšlenka, na jejímž základě fungují jednotlivé služby sdílené ekonomiky, je poměrně jasná: nač něco draze kupovat a vlastnit, když si to mohu mnohem levněji půjčit jen na dobu, kdy to skutečně potřebuji. Jak jsou na tom ale s výnosy majitelé (nebo poskytovatelé) jednotlivých produktů?

Ve světě sdílené ekonomiky způsobila v únoru poprask studie výzkumníků z MIT, kteří došli k závěru, že průměrný americký řidič služby Uber si nevydělá ani 4 dolary na hodinu. Tato částka je přitom hluboce pod úrovní minimální mzdy v USA, která je stanovena na 7,25 dolarech. Ředitel Uberu Dara Khosrowshahi výsledky dané studie sice ihned po jejím zveřejnění napadl na síti Twitter, ale rozvířenou diskuzi se mu již zastavit nepodařilo.

Podívejme se, jak jsou na tom s výdělečností (pro poskytovatele nebo vlastníky jednotlivých služeb a statků) další segmenty sdílené ekonomiky. Podle dat nashromážděných v roce 2017 společností Earnest, která dané pole dlouhodobě sleduje, si nejvíce vydělají vlastníci nemovitostí, poskytující ubytovací služby přes portál Airbnb. Toto zjištění je pochopitelné i vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům – ceně nemovitostí –, které jsou nutné pro zapojení do služby.

Kolik si lidé v průměru měsíčně vydělají ve sdílené ekonomice?          

Pozice

Společnost

Průměrný měsíční příjem

Měsíční medián příjmů

1

Airbnb

$924

$440

2

TaskRabbit

$380

$110

3

Lyft

$377

$210

4

Uber

$364

$155

5

Doordash

$229

$100

6

Postmates

$174

$70

7

Etsy

$151

$40

8

Fiverr

$103

$60

9

Getaround

$98

$70

 

Celkem

$299

$109

Zdroj: www.earnest.com

Kolik si vyděláte na Airbnb

(foto: Shutterstock)

Daná zpráva z roku 2017 dále uvádí, že na v průměru druhý nejvyšší výdělek si (pro někoho možná překvapivě) přijdou lidé zapojení do služby TaskRabbit. Daná služba propojuje „domácí“ opraváře s koncovými uživateli, kteří si zde mohou zvolit výpomoc v nejrůznějších oblastech – od jednoduchého natření plotu přes složitější elektrikářské či pokladačské práce.

Citovaná zpráva ovšem pomíjí významný aspekt sdílené ekonomiky a tím je stále populárnější půjčování peněz, tzv. peer-to-peer lending. V České republice je v dané oblasti nejpopulárnější služba Zonky. „Investoři si u nás po odečtení všech poplatků přijdou průměrně na 6-7 % výnos,“ vysvětluje Pavel Novák, ředitel Zonky. Vzhledem k tomu, že investovat je zde možné již od 200 Kč, odpadá novým investorům také nutnost velkého počátečního kapitálu.

Do budoucna se očekává další masivní rozvoj sdílené ekonomiky, kdy jejích možností budou využívat lidé napříč všemi věkovými skupinami. Zároveň se na trhu určitě objeví spoustu nových platforem, které rozšíří nabídku služeb.

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU