5 tipů, na co nezapomenout před cestou autem na dovolenou

28.05.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Sezóna letních dovolených se blíží a cesta vlastním autem patří mezi oblíbené varianty dopravy. Minimálně čtvrtina Čechů se aktuálně chystá na dovolenou automobilem. Než se vydáte na cestu, je nutné nejen připravit vozidlo po technické stránce, neméně důležitá je také kontrola dokladů a obeznámení se s formalitami i dopravními předpisy.

Statistiky potvrzují, že lidé často cestují na zahraniční dovolenou svým vozem. Oblíbené je v tomto ohledu hlavně Chorvatsko a Itálie. „Vlastní dopravu letos prozatím zvolilo 24 % turistů, kteří si zakoupili zájezd u cestovní kanceláře, další turisté pak samozřejmě vyrážejí autem na dovolenou po vlastní ose,“ řekl Michal Tůma z cestovní agentury Invia, která je jedničkou v prodeji dovolené přes internet na českém trhu. Abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím, je dobré se na cestu poctivě připravit. Na co se zaměřit?

Povinná výbava dle českých nebo zahraničních předpisů?

Vídeňská úmluva o silničním provozu sice říká, že povinná výbava vozidla má odpovídat požadavkům státu, kde bylo vozidlo registrováno, praxe je však většinou jiná. Jde totiž hlavně o to, v jakém právním předpisu je konkrétní požadavek zakotven. V některých zemích jsou totiž součásti povinného vybavení stanoveny přímo v pravidlech silničního provozu, která jsou závazná pro všechny řidiče bez ohledu na to, kde je jeho vůz registrován. Seznamte se proto s povinnou výbavou cílové země i dopravními předpisy.

Prověřte technický stav vozu

Velmi důležité je přesvědčit se, zda je vozidlo schopné cestu zvládnout. Základní kontrolu můžete provést sami. Pokud si na to nevěříte, využijte autoservis. Zaměřte se na osvětlení, stěrače a pneumatiky. U těch zkontrolujte, zda nejsou nějak poškozeny. Dbejte rovněž na správný tlak uvnitř obutí. „Před cestou na dovolenou podle zatížení rozhodně zvažte, zda kola nepřifouknete. Plně zatížené auto vyžaduje vyšší tlak v pneumatikách. Podhuštěné pneu zvyšují spotřebu, zkracuje se jejich životnost, a především zhoršují ovladatelnost vozu,“ upozornil Vojtěch Vacátko, Technical Support Team Leader ARVAL CZ. Samozřejmostí je kontrola provozních náplní. Prověřte také brzdy – přinejmenším vizuálně zkontrolujte, kolik ještě zbývá třecího materiálu na kovovém podkladu brzdových destiček a zdali brzdové kotouče nevykazují známky hloubkové koroze nebo nadměrného opotřebení.

Prohlédněte auto před dovolenou

(foto: Shutterstock)

Mějte kvalitní pojištění a asistenční službu

Samozřejmostí při cestě do zahraničí je cestovní pojištění. Nezapomínejte ale ani na pojištění svého vozu. Povinné ručení platí i v zahraničí, a i v základní variantě jsou většinou zahrnuty služby asistenční společnosti. Ovšem v omezené míře. Stojí tak za zvážení, zda si na cestu do vzdálené destinace nepřikoupit širší služby a současně i vyšší finanční limity pro řešení různých situací. Asistence navíc přitom není drahá, ročně jde jen o pár stokorun, které vám ale mohou ušetřit nemálo peněz, starostí a problémů.

TIP: Dovolenkový speciál Finance.cz - přečtěte si mnoho důležitých informací pro klidnou dovolenou

Nezapomeňte na všechny doklady

Cestovní pas nebo občanský průkaz na cestu do zahraničí nestačí. Je nezbytné mít u sebe i řidičský průkaz a malý technický průkaz. Důležité je též pamatovat na potvrzení o platnosti povinného ručení, takzvanou zelenou kartu. Musíte ale mít vždy originál i duplikát. V případě dopravní nehody v zahraničí totiž policie originální zelenou kartu řidiči odebírá. Řidiči nad 60 let by měli disponovat dokladem o zdravotní způsobilosti. Pokud na dovolenou jedete v půjčeném autě a nejste v technickém průkazu uveden jako jeho vlastník, nezapomeňte si k dokumentům přibalit i prohlášení vlastníka či provozovatele vozidla, že s touto cestou souhlasí. „Podobný postup platí i u zahraničních cest se služebním vozem, v němž byste měli vozit potvrzení od vlastníka, že vám vozidlo k cestě zapůjčil. Potvrzení pro firemní vozy musí být navíc přeloženo do cizího jazyka a disponovat notářským ověřením,“ vysvětlil Vojtěch Vacátko s tím, že u vozů pronajatých formou operativního leasingu jsou veškeré potřebné dokumenty součástí dokladů předaných klientovi společně s vozidlem.

Přehledný seznam kontaktů a připravené formuláře

Součástí výbavy řidiče by měla být i složka obsahující seznam telefonních čísel na záchranné sbory v zemích, jimiž budete cestovat. Kontakty na policii, záchranáře či hasiče mějte napsané na papíře i uložené v mobilním telefonu. Rozhodně mějte po ruce i kontakt na asistenční službu. V neposlední řadě nezapomeňte na evropský formulář pro záznam o dopravní nehodě.


Seznam dokladů pro řidiče cestující do zahraničí

  • Platný řidičský průkaz řidiče a cestovní doklady všech členů posádky vozu

  • Platný technický průkaz + platná technická a emise

  • Doklad o zaplacení a platnosti povinného ručení (originál a duplikát zelené karty)

  • Doklad (ústřižek) o zaplacení dálniční známky (máte-li ji)

  • Doklad o zdravotní způsobilosti u řidičů nad 60 let

  • Při použití služebního vozidla při cestě do zahraničí – potvrzení od provozovatele vozu, že vám vozidlo zapůjčil

  • Pokud nejste v technickém průkazu uveden jako vlastník vozu – prohlášení vlastníka vozidla, že s touto cestou souhlasí

  • Mezinárodní poznávací značka (při cestě mimo EU)

  • Co dělat, když na dovolené ztratíte řidičský průkaz


Seznam kontaktů a formulářů pro nečekané situace

  • Telefonní čísla na místní záchranné sbory (policie, lékař, hasiči)

  • Telefonní čísla na asistenční službu

  • Evropský formulář záznamu o nehodě

  • Co dělat v případě nehody


Jaké dopravní předpisy před cestou znát


O společnosti Arval CZ

ARVAL CZ je součástí mezinárodní skupiny ARVAL, která působí ve 28 zemích (v dalších 17 prostřednictvím partnerů) a spravuje více než 1 000 000 vozidel. Je 100% dceřinou společností přední světové bankovní skupiny BNP Paribas. ARVAL CZ působí v oblasti financování a managementu vozových parků na českém trhu od roku 2003. S více než 20 000 vozidly ve fleetu patří mezi lídry v oboru.

O společnosti Invia.cz

Společnost Invia.cz, a. s., je největší cestovní agentura v České republice a autorizovaný prodejce zájezdů více než 300 renomovaných a pojištěných cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu. Zákazníkům nabízí neustále aktualizovanou nabídku katalogových i Last Minute zájezdů v přehledné, jednotné formě, čímž šetří jejich čas při plánování dovolené. Díky svým kvalitním službám má cestovní agentura Invia již více než 1 500 000 spokojených klientů. Invia navíc poskytuje unikátní pojištění Faktor 100, které chrání klienty při krachu cestovní kanceláře. Díky svým službám zajistila Invia klientům možnost nejbezpečnějšího nákupu dovolené na českém trhu.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel