Cesta se psem do zahraničí? Není to tak snadné, jak si myslíte

26.07.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chcete vzít svého čtyřnohého miláčka na společnou dovolenou k moři? Ano? A jste si jistí, že máte zařízeno opravdu vše? Podívejte se, na co nesmíte zapomenout.

Cestování s chlupatým mazlíkem není pro Čechy ničím výjimečným. Většina z nás takovou dovolenou praktikuje již několik let. Plno lidem se už ale při cestě přihodila řada nepříjemností, protože zkrátka pár věci opomenuli. Jaké podmínky tedy musíte splňovat?

Co potřebujete k vycestování se psem na dovolenou?

  • Pet pas aneb cestovní pas pro zvířata – majitelé papírových psů jej dostali už od chovatele, majitelé kříženců si jej musí vyřídit u veterináře. Pet pas je povinný při jakékoliv cestě do zahraničí, a to i na Slovensko. Ne, opravdu nestačí žlutý očkovací průkaz, jak se mnozí mylně domnívají.
  • Mikročip – zvířata s PP byla čipovaná už chovatelem, u ostatních to budete muset dohnat opět u veterináře.
  • Platné očkování proti vzteklině v souladu s legislativou EU
  • Ošetření proti echinokokóze – odčervení
  • Finsko, Irsko, Malta, Švédsko a Velká Británie vyžadují také vyšetření na vzteklinu.

Do naprosté většiny evropských zemí vás navíc nepustí se štěnětem mladším 3 měsíců až na výjimky. Dále je také důležité zmínit, že pokud se jedná o neobchodní přesun, což je i dovolená anebo také různé soutěže, výstavy apod., je dovoleno převážet maximálně 5 psů na jednoho majitele anebo na oprávněnou osobu.

Cesta se psem do zahraničí – Slovensko, Chorvatsko, Italie

zdroj: Shutterstock

Přeprava zvířete autem do zahraničí

Pokud se psem cestujete autem do zahraničí, platí zde určitá opatření pro přepravu. Zvíře nesmí volným pohybem v kabině nijak ohrozit jízdu, řidiče ani spolucestující. I v ČR je tedy nutné, aby mělo speciální postroj, za který se připne k bezpečnostnímu pásu. Pozor – nikdy pás nepřipínejte k obojku, pouze k postroji.

Podle zákona pes takto nesmí cestovat na předním sedadle, pouze na zadním. Je ale nutné upozornit na to, že plno zemí EU, EHP a Švýcarsko vyžadují, aby byl pes při cestě umístěn do cestovního boxu či klece v zavazadlovém prostoru. V případě dvou a více zvířat jsou pro vás cestovní přepravky povinné.

Zakázaná plemena

I když je čím dál víc států pet friendly, plno z nich má svůj seznam zakázaných plemen, u kterých by měl být omezený anebo dokonce zakázaný chov, ale i případná přeprava z jiných státu. Není proto na škodu si pečlivě zjistit, zdali váš pes může bez problému vycestovat do vámi zvolené destinace. Mezi taková plemena bohužel nejčastěji patří:

Akita Inu

Bullmastif

Americký buldok

Cane Corso

Americký pitbullteriér

Dobrman

Americký stafordšírský teriér

Kavkazský pastevecký pes

Anglický bullteriér

Rotvajler

Argentínská doga

Stafordšírský bullteriér

Bandog

Tosa Inu

Brazilská fila

A další včetně jejich kříženců

Nejedná se o seznam, který by byl ve všech zemích oficiální, ale o souhrn psů, které dané státy odmítají nejvíce. Ukrajina má např. na svém ,,seznamu zvláště nebezpečných psích plemen“ až 80 ras, se kterými jejich majitelé musí chodit na extrémně krátkém vodítku a vždy s náhubkem.

Věděli jste, že...

  • pokud jedete se svým bull psem na sousední Slovensko, měli byste mít s sebou osvědčení o odborné způsobilosti k držení daného plemene?
  • jestliže hodláte jet s bull plemenem do Německa, bude nutné sehnat potvrzení o bezúhonnosti psa od veterináře?
  • v Chorvatsku je povoleno přivést psa typu bull pouze, když je uznaný FCI a nejedná se o křížence?

Kam se psem na dovolenou?

Velice oblíbenými místy, kde vás se psem, který splňuje podmínky dané země, rozhodně neodmítnou, je již zmíněné Slovensko, ale také Německo a Rakousko. Pet friendly je navíc i Chorvatsko a sever Itálie, kde podle pejskařů platí pravidlo, že čím jižněji jste, tím víc je váš čtyřnohý kamarád méně oblíbený. Psí pláže jsou navíc i v Holandsku. V Británii jsou pravidla přísnější a hlavně málokdo z tamějších obyvatel bere psi běžně na veřejná místa, zatímco u Čechů je to zvykem. V Maďarsku pak nebývá problém se psy, jako spíše s tím, že je zde málo míst, kde se se zvířetem ubytovat.

Cesta se psem do zahraničí – Slovensko, Chorvatsko, Italie

zdroj: Shutterstock

Tak či tak ale nezapomínejte chodit na vodítku a ve městech pro jistotu ještě i s náhubkem. Pokud jedete k moři, předem si zjistěte, na kterých plážích se může váš mazel beztrestně vykoupat.

Cestovní pojištění pro zvíře: ano či ne?

Pro lidi by mělo být cestovní pojištění samozřejmostí. Ale co pro zvířata? Předem se zamyslete, zdali se nebude hodit i vašim chlupáčům. Úraz se může stát vždycky, otrava nebo napadení tamějšími parazity také. Veterinární péče je v ČR poměrně dost drahá, takže kdoví, jak moc by se vám prohnula peněženka někde v zahraničí.

Zvíře můžete navíc ještě pojistit proti odpovědnosti, což se bude hodit v případě, pokud by někde způsobilo škodu.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 30 krát

Články ze sekce: Spotřebitel