Pití ve vratném plastu a plechu má stát až pětikorunu navíc, za sešlápnutou petku se záloha nevrátí

22.05.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Již od poloviny roku 2025 by mohl v Česku začít platit tzv. zálohový systém na plastové lahve a plechovky. ČR by se tak připojila k dalším 13 členským státům EU, které tento systém již využívají.

Cílem zavedení zálohového systému je zamezení odhazování odpadků do okolního prostředí a snížení množství nevyužívaného odpadu. Zároveň připravovaný návrh také reaguje na evropskou regulaci, kvůli níž budou muset všechny členské státy povinně zavést zálohový systém na lahve.

Zálohový systém na plastové láhve a plechovky

Zdroj: Depositphotos

Na které obaly se má zálohový systém vztahovat?

Zálohový systém se má vztahovat na plastové obaly a plechovky od nápojů o objemu 0,1–3 litry. Zároveň musí jít o nápoj, který bude obsahovat méně než 15 % alkoholu.

Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že ročně by mělo projít recyklačním systémem asi 2,5 miliardy plastových lahví a plechovek.

Kde se budou plastové lahve a plechovky vybírat?

Vládní návrh předpokládá, že by lahve povinně vybíraly prodejny potravin nad 50 m² (i online obchody) a benzinové stanice nad 50 m². Celkem by se mělo jednat až o 11 tisíc odběrných míst. Dobrovolně se bude moci do zálohového systému přihlásit i kterákoli menší prodejna potravin.

V obcích nad 300 obyvatel, kde by se nenacházela prodejna s minimální rozlohou 50 m², bude mít na starosti zavedení odběrného místa tzv. „operátor“ systému. O zřízení odběrného místa však v tomto případě musí obec zažádat sama. Operátor systému je pak povinen na území obce odběrné místo zrealizovat.

„Náklady na jeho zavedení i provoz ponesou výrobci a dovozci nápojů, občané jen zaplatí vratnou zálohu za obal, která se jim zase vrátí bez ohledu na to, zda budou nakupovat ve velkém supermarketu, malém obchodě, nebo na internetu. Díky tomu bychom měli být schopni do pěti let od zavedení systému vysbírat 90 % plastových lahví a plechovek, čímž také splníme naše evropské závazky,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Počítá se s tím, že se díky zálohovému systému sníží objem odpadu umisťovaného do žlutého kontejneru. Z toho důvodu mohou obcím klesnout výdaje na svoz odpadu.

Obcím má rovněž náležet 15 % z příjmu z nevyplacených záloh. Zbylých 85 % půjde operátorovi systému.

Tip: Musíte platit v nájmu poplatky za komunální odpad, když na adrese nemáte trvalé bydliště?

Kolik si Češi za nápojové láhve připlatí?

Záloha na vrácenou lahev by činila 4 až 5 Kč. Při koupi lahve se bude záloha účtovat odděleně od samotné ceny produktu. Zálohovou částku posléze získá spotřebitel zpátky, a to tehdy, když obal odevzdá do odběrného místa.

Modelový příklad:

Koupím si limonádu 0,5 l za 17 Kč (+5 Kč záloha) = zaplatím 22 Kč

Lahev nesešlápnutou vrátím na sběrném místě, při placení je mi vrácena záloha 5 Kč – bez nutnosti si kupovat jiný nápoj. (Zdroj: Ministerstvo životního prostředí)

Na jaké obaly se zálohový systém nebude vztahovat?

Opatření by se netýkalo plastových a plechových obalů od mléka, mléčných nápojů a těch, které obsahují nad 15 % alkoholu. Tyto obaly by lidé vyhazovali dál do žlutých kontejnerů na plasty.

Skleněné jednorázové obaly se do zálohového systému rovněž zahrnovat nebudou.

Nadále budou moci lidé do žlutých kontejnerů vhazovat například polystyren, plastové tašky, plastové obaly od kosmetiky, kelímky od mléčných dezertů apod.

V jakém stavu se musejí plastové lahve vrátit?

Spotřebitel přinese zálohované obaly na sběrné místo. Lahev by měla být v takovém stavu, aby z ní byl čitelný EAN kód. Láhev by tedy musela obsahovat etiketu a zůstat nesešlápnutá v původním stavu.

Spotřebitel nemusí ani lahve a plechovky nijak vymývat.

„Zákazníci budou s PET lahvemi nebo plechovkami zacházet podobně jako dnes se zálohovaným sklem. Při nákupu zaplatí zálohu, která bude stejná jak pro lahve, tak pro plechovky. Její přesná cena bude určena vyhláškou k zákonu, návrh počítá s výší 4 až 5 korun. Při vracení nápojových obalů nebude nutné je nijak vymývat, důležité je, že se vrátí včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté, aby šlo naskenovat jejich unikátní EAN kód,“ vysvětlil ministr Hladík.

Ministerstvo životního prostředí by mělo koncem letošního roku nový institut zálohového systému představit v novele zákona o obalech.


Čtěte také:

Milostivé léto na dluhy na pojistném a daních schváleno sněmovnou, kdy začne platit?

Invalidní důchod I. stupně při nízkých a vysokých příjmech

Online supermarkety staví byznys na spoustě slevových akcí. Víme, na co nejvíce cílí

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: Spotřebitel