Nevídaná změna sociálních dávek slibuje bonus pracujícím a nulu těm, co se vezou

15.02.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka nastínil, jak by mohla vypadat reforma sociálních dávek v nejbližších letech. Pojďme se tedy podívat, co se brzy pravděpodobně změní.

O tom, že český sociální systém potřebuje změnu, se hovoří již léta. Teď to vypadá, že se skutečně začne něco hýbat. Ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka představil reformu v oblasti sociálních dávek, kterou sám označuje za přímo revoluční. V čem má spočívat? 

Nově bude státní podpora oceňovat snahu klientů pracovat nebo plnit řádnou školní docházku dětí. Dojde k nahrazení čtyř opakujících se příjmově testovaných dávek jednou novou dávkou. Čtyři současné dávky nyní odpovídají čtyřem žádostem, což vede ke čtyřem správním řízením. Změna znamená pouze jednu žádost a jedno řízení.

Co se bude v oblasti sociálních dávek měnit?

Hned čtyři sociální dávky, u kterých je nutné příjmové testování, by se měly sloučit, což by mělo zapříčinit vznik jedné úplně nové dávky. Dohromady by se měl posuzovat přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Aby je klienti mohli pobírat, musejí splnit zákonné podmínky a například pravidelně poskytovat podrobné informace o řadě skutečností.

Jednotná dávka se tedy bude skládat ze čtyř složek, což umožní poskytovat komplexní podporu rodinám v těžké životní situaci. Tyto složky budou zahrnovat oblast zajištění základního živobytí, pomoc při placení nákladů na bydlení, výchovu a péči o děti a v neposlední řadě pracovní bonus.

Čtěte také: Zůstali jste s dítětem sami? O jaké dávky můžete v takové situaci požádat

Reforma sociálních dávek 2024, 2025: základní info

Zdroj: Shutterstock

 

Proč vznikne pracovní bonus?

Státní podpora bude oceňovat snahu klientů vykonávat výdělečnou činnost nebo si hledat zaměstnání. Je tomu tak proto, aby se podle ministerstva odstranily tzv. body zlomu, které v současném systému mohou demotivovat klienty při hledání práce nebo přijetí lépe placené práce, protože by mohli ztratit nárok na podporu.

Budou se také zohledňovat konkrétní finanční možnosti žadatele, aby se nestávalo, že peníze dostane člověk, který je nepotřebuje, protože disponuje velkým majetkem.

Kromě toho, zda je člověk ekonomicky aktivní nebo se pokouší si hledat práci, se navíc při nároku na dávku bude posuzovat i to, zda dětí dodržují povinnou školní docházku.

Čtěte také: Nepřiznal vám úřad práce příspěvek na bydlení? Stáhněte si vzor odvolání proti rozhodnutí

Dávky státní sociální podpory vs. dávky hmotné nouze

Pokud plánovaná reforma projde celým legislativním procesem, znamenalo by to podle prvních informacích sloučení dvou dávek státní sociální podpory a dvou dávek hmotné nouze.

Mezi dávky státní sociální podpory můžeme zařadit přídavek na dítě a příspěvek na bydlení, u kterých je nutné splnit podmínku nízkého příjmu podle stanovených kritérií. Třetí dávkou je rodičovský příspěvek. Ten náleží vždy na nejmladší dítě v rodině do 4 let věku, a to bez ohledu na výši příjmů rodičů a u dětí narozených po 1. lednu 2024 do 3 let věku.

Na dávky hmotné nouze má pak oproti tomu nárok osoba, která se v hmotné nouzi nachází. Hmotná nouze je definována jako stav, kdy nemá daná osoba dostatečné příjmy k uspokojení životních potřeb za předpokladu, že se snaží si onen příjem navýšit. Sem patří dávky jako doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a mimořádná okamžitá pomoc.

Čtěte také: Revize dávek: Jedna dávka místo čtyř a bič na ty, co systém zneužívají

Vypočítejte si příspěvek na bydlení

 

Kdy bude reforma sociálních dávek platná?

MPSV nyní finalizuje nastavení konkrétních parametrů a komunikuje se všemi partnery. Kompletní paragrafové znění novely bude podle předpokladu k dispozici na konci prvního čtvrtletí. Účinnost všech opatření je plánována na rok 2025.

Čtěte také: Jak se zvýší příspěvek na péči v roce 2024?

Zdroj: MPSV

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY