Zabouchli jste si dveře a nemáte klíč? Kdy volat pojišťovnu, kdy zámečníka a kdy hasiče

26.03.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zabouchnuté dveře bez možnosti dostat se dovnitř dokážou vlastníka nebo nájemce bytu pořádně potrápit. Je lepší je vylomit, nebo zavolat zámečníka? A kdy je dobré zavolat hasiče?

Za život se to stane skoro každému. Někdo však situaci dokáže vyřešit tak, že si zavolá na pomoc někoho jiného z rodiny, jiný se neobejde bez odborníka. Sám toho ale člověk bez klíčů často moc nezmůže. Jak je nejlepší se v takové situaci zachovat?

Volat zámečníkovi je namístě

Pokud nemáte k dispozici klíče vy a ani jiná osoba (např. pronajímatel), kterou byste si mohli zavolat, nezbude vám nic jiného než zkrátka zavolat zámečníka. Nebude to sice levné, ale rozhodně to bude stát méně, než kdybyste se dveře pokoušeli vy sami nějak vylomit nebo prokopnout. Zámečník je totiž odemkne šetrně a bez poškození. Platit tedy budete pouze za jeho službu, nikoliv za opravy nebo náhrady.

Pokud na zámečníka nemáte ověřený kontakt, nevolejte hned na první vyhledané číslo. Firmy na prvních pozicích ve vyhledávačích si důkladně prověřte a přečtěte si především recenze a hodnocení zákazníků. Snadno se totiž může stát, že se bude jednat o podvodníka, který si přednostní umístění zaplatil.

Důležité je navíc vědět, že zámečník je povinen vás o ceně za odemknutí informovat předem. Učinit tak však může i prostřednictvím ceníku na svých webových stránkách. A pokud by navíc mělo dojít k případnému navýšení ceny, musíte vědět, že nesmí přesáhnout 10 % z ceny.

Čtěte také: Jaká pojištění sjednat, když pronajímáte byt

Zabouchnuté dveře a ztracené klíče od bytu: co dělat, pojištění

Zdroj: Depositphotos

 

Pomoci vám může i pojištění domácnosti

Jestliže máte sjednané pojištění domácnosti, určitě si důkladně prostudujte smlouvu. Je totiž klidně možné, že máte sjednanou asistenční službu, která vám celou situaci může pomoci vyřešit. K dispozici je navíc prakticky nepřetržitě a poradí, co v takové situaci dělat, nebo se rovnou i postará o přivolání zámečníka, instalatéra, elektrikáře apod.

Pomoc zámečníka v případě zabouchnutých dveří a klíčů bývá navíc téměř vždy součástí pojištění majetku. Proto se dokonce často doporučuje spíše než volat zámečníka kontaktovat rovnou pojišťovnu. Díky ní navíc můžete mít nouzové otevření dveří zdarma. Záleží však, co přesně máte napsáno ve smluvních podmínkách. Některé pojišťovny mohou požadovat určitou míru spoluúčasti, jiné zase služby zámečníka uhradí pouze do určitého finančního limitu, např. do 2000 Kč apod.

Čtěte také: Nemáte v pojistné smlouvě skutečnou hodnotu nemovitosti? Můžete přijít o miliony

Kdy kvůli zabouchnutým dveřím volat hasiče?

Volat rovnou hasiče namísto zámečníka se doporučuje hlavně v případě, pokud nemožnost otevření dveří ohrožuje život váš nebo kohokoli jiného. V takovém případě navíc bude zásah hasičů zcela zdarma. Pokud by však šlo situaci řešit i jinak než tímto způsobem, počítejte s tím, že za neoprávněný zásah si zaplatíte.

Co dělat, když jsem ztratil klíče od bytu nebo domu?

Pokud se nemůžete dostat do bytu kvůli ztraceným klíčům a nemáte nikoho, kdo by vám odemkl, opět budete potřebovat pomoc zámečníka. Jenže i tentokrát se vyplatí nejdříve volat pojišťovnu, u které máte sjednáno pojištění domácnosti. I tento problém totiž můžete mít pojištěn.

Pojištění by pak mělo hradit nejen nouzové otevření dveří, ale i výměnu zámkové vložky a výrobu nových klíčů.

V případě ztráty klíčů je důležité vložku vyměnit už jen proto, že nikdy nevíte, komu se vaše ztracené klíče dostanou do rukou. V případě vykradení bytu by pojišťovna mohla dělat problémy s krytím kvůli nevyměněnému zámku. Situaci by mohla odůvodnit tak, že majitel bytu nebo nájemce vykradení řádně nepředcházel.

Čtěte také: Zamklo se vám dítě v autě a hasiči musí rozbít okénko? Ne vždy to pokryje pojištění

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel