Finanční úřad brzy začne rozesílat údaje k platbě daně z nemovitostí. Kdy a jak dorazí ty vaše?

23.04.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Finanční správa v blízké době začne rozesílat údaje k platbě daně z nemovitostí. Kdy a jakým způsobem dorazí? A v jakých situacích daň z nemovitostí nebudete muset vůbec platit?

Splatnost daně z nemovitostí se blíží a poplatníci se letos opravdu lidově řečeno prohnou, neboť tato daň byla průměrně zvýšena až o 80 %. Ne za všech okolností vám navíc musí dojít právě složenka, která vás upozorní a zároveň bude obsahovat i platební údaje.

Jak je splatná daň z nemovitostí

Splatnost daně z nemovitých věcí každý rok připadá na 31. května a letos tomu nebude jinak. Každoročně také zákon umožňuje rozložit finanční zátěž osobám, které mají daňovou povinnost vyšší než 5000 Kč. Tito poplatníci mohou daň zaplatit ve dvou termínech tak, že jednu polovinu zaplatí do 31. května 2024 a druhou polovinu do 30. listopadu 2024. Samozřejmě je také možné i vysokou daň uhradit v jedné částce do konce května.

Co se týče termínu podání daňového přiznání k dani z nemovitostí, ten uplynul 31. ledna. Dobré je navíc vědět, že toto přiznání k dani se podává pouze jednou a poté už jen v případě, že se změnily parametry nemovitosti tím způsobem, že se změní i vyměřená daň.

TIP: Kalkulačka daně z nemovitých věcí od roku 2024

Jakým způsobem mi dorazí platební údaje?

Do 15. března 2024 se šlo u svého správce daně přihlásit k zasílání údajů pro placení daně e-mailem. Osobám, které takto učinily, tedy platební údaje a nově vyměřená daň dorazí právě touto cestou. Platební údaje budou zaslány na e-mail do první poloviny května.

Pokud se pak poplatník přihlásil k placení daně službou SIPO, v podstatě se o nic nemusí starat. Daňová povinnost i změna výše daně bude provedena zcela automaticky, a to v souladu s podmínkami České pošty.

Zdroj: youtube.com/finanční správa

Dále je poté ještě možné najít informace o výši daně z nemovitých věcí v daňové informační schránce (DIS+) na portálu finanční správy MOJE daně.

Kdy dorazí složenka, platební údaje, email k dani z nemovitosti

Zdroj: Depositphotos

 

Kdy dorazí platební údaje k platbě daně z nemovitostí složenkou?

Finanční správa na svých webových stránkách informovala, že složenky s platebními údaji pro platbu daně z nemovitostí začne rozesílat postupně od 24. dubna až do první poloviny května. Nejpozději by měly dorazit do 24. května.

Čtěte také: Nepřišla vám složenka k dani z nemovitostí? Kde ji můžete najít a co dělat, jestliže nedorazila?

Kdo obdrží údaje k platbě do datové schránky?

Informace k platbě daně do datové schránky obdrží všechny právnické osoby a dále také fyzické osoby a podnikající fyzické osoby, které mají zřízenou datovou schránku a které se nepřihlásily k výše zmíněným službám.

Platební údaje by měly do datových schránek fyzických i právnických osob dorazit nejpozději do první poloviny května.

Je možné uhradit daň složenkou i ze zahraničí?

Pokud jste obdrželi údaje k platbě prostřednictvím složenky a žijete v zahraničí, musíme zmínit, že složenkou daň ze zahraničí nezaplatíte. Je tomu tak proto, že poštovní poukázka je uzpůsobena pouze na úhradu prostřednictvím služeb České pošty na území České republiky.

Ze zahraničí je možné zaplatit daň z nemovitých věcí bezhotovostně bankovním převodem, nicméně nesmíte zapomenout, že číslo účtu příslušného finančního úřadu, pod jehož území dané nemovitosti spadají, musíte uvést v mezinárodním kódu IBAN. Bankovní účty včetně kódů IBAN pak naleznete na webu finanční správy.

Poplatníci žijící v zahraničí by se poté měli zamyslet, zda pro ně nebude lepší přihlásit se k zasílání informací a údajů k platbě e-mailem. Pro letošní termín splatnosti daně tak šlo učinit do 15. března 2024. Jestliže to poplatníci nestihli, mohou se přihlásit kdykoliv po zbytek roku. Budou však muset brát do úvahy, že jim takto platební údaje dorazí až příští rok.

Čtěte také: Výpovědní doba a odpočinek se zkrátí, zkušební doba prodlouží. Co se ještě změní v zákoníku práce?

Daň z nemovitých věcí vzrostla, vypočítejte si ji v naší kalkulačce

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 62 krát

Články ze sekce: DANĚ