Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

10.06.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Páteční obchodování bylo zejména do otevření amerického trhu ve znamení mírného oslabování koruny vůči euru.  Hlavní příčinou byl pohyb na eurodolarovém trhu, kde se euro dostalo na 17-ti měsíční maximum vůči americkému dolaru úrovní EUR/USD 0,9490.

Páteční obchodování bylo zejména do otevření amerického trhu ve znamení mírného oslabování koruny vůči euru.  Hlavní příčinou byl pohyb na eurodolarovém trhu, kde se euro dostalo na 17-ti měsíční maximum vůči americkému dolaru úrovní EUR/USD 0,9490. Koruna otevírala na úrovni 30,60 CZK/EUR, dostala se až na 30,70 CZK/EUR. Poté posílila až k 30,57 CZK/EUR, obchodování uzavírala na 30,62 CZK/EUR. Dnes zveřejnil Český statistický úřad úroveň květnové inflace, která poklesla o 0,1% a v ročním vyjádření se tak dostala na úroveň 2,5%. Trh očekával inflaci na úrovni 3,2%. Dalším pozitivním číslem je květnová nezaměstnanost, která klesla z dubnové úrovně 8,8% na květnovou 8,6%. Stavební výroby rostla v dubnu tempem +5,2%. Koruna na tyto pozitivní data zatím nezareagovala.

Ve vztahu k americkému dolaru se koruně v pátek nedařilo. Z otevírací úrovně 32,25 CZK/USD se kurz koruny dostal až na úroveň 32,45 CZK/USD, koruna uzavírala na 32,40 CZK/USD. Americkému dolaru nepomohla ani příznivá úroveň nezaměstnanosti, která v květnu klesla z dubnové úrovně 6,0% na 5,8%. Dolar je stále tažen směrem dolů poklesem na americkém akciovém trhu. Také zvýšený zájem investorů o stabilnější formy investování než na devizovém trhu, jako jsou státní pokladniční poukázky nebo zlato, hovoří spíše v neprospěch dolaru. Pro euro je příznivá přetrvávající spekulace o zvýšení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou. Trh očekává zvýšení úrokových sazeb od ECB dříve než od Fed, což by dále zvýšilo úrokový diferenciál mezi dolarem a eurem.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Štítky:

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE