Americké trhy v týdnu od 03. do 07. 06. 2002

10.06.2002 | , Böhm&Partner
INVESTICE


Hlavní indexy na amerických akciových trzích zaznamenaly v uplynulém týdnu nejhorší vývoj od konce dubna. Dow Jones Industrial Average poklesl o 3,4 procenta, Nasdaq Composite oslabil o 5 procent a index Standard & Poor´s 500 ztratil 3,7 procent.

23. týden na amerických trzích - Akciové trhy v USA v uplynulém týdnu opět s poklesem

Hlavní indexy na amerických akciových trzích zaznamenaly v uplynulém týdnu nejhorší vývoj od konce dubna. Dow Jones Industrial Average poklesl o 3,4 procenta, Nasdaq Composite oslabil o 5 procent a index Standard & Poor´s 500 ztratil 3,7 procent.
Na špatné náladě na trhu se podepsaly jak zprávy o protizákonném jednání některých amerických společností, tak i zvyšující se napětí a násilí na Středním východě.
Výkonný ředitel amerického konglomerátu Tyco International Ltd. (TYC), Dennis Kozlowski, v pondělí rezignoval na svoji funkci. Den poté byl obviněn z možného spiknutí, aby se tak vyhnul zaplacení daně z obratu ve výši 1 milionu dolarů. Jak v pátek uvedl list The Wall Street Journal, obvinění vedlo k širšímu prošetřování společnosti, zda nepoužila své peníze na nákup domů a uměleckých děl pro některé úřady firmy bez toho, aniž by to oznámila svým akcionářům.
Do červených čísel se na konci minulého týdne ponořily akcie polovodičové firmy Intel Corp. (INTC) poté, co firma snížila projekci příjmů pro druhé čtvrtletí z důvodu nižší než očekávané poptávky po svých produktech na evropském trhu. Firma v současné době odhaduje, že za toto čtvrtletí vykáže příjmy v rozmezí $6,2 mld. - $6,5 mld., když původně očekávala příjmy na úrovni $6,4 mld. - $7,0 mld.
Varování ohledně nižšího než očekávaného zisku za druhé čtvrtletí a celý rok v minulém týdnu vydala i biotechnologická společnost Biogen Inc. (BGEN). Důvodem pro tento krok jsou nižší než původně předpokládané tržby z prodeje léku Avonex. Biogen očekává, že v důsledku nižších tržeb z prodeje tohoto léku vykáže za druhé čtvrtletí zisk o 9 centů na akcii nižší, a to v rozmezí 28-32 centů na akcii. Analytici zisk firmy za tento kvartál odhadují na 40 centů na akcii, když ve srovnatelném období předešlého roku firma reportovala zisk 47 centů na akcii.
Investoři v uplynulém týdnu nevěnovali příliš velkou pozornost ekonomickým signálům, které naznačily zotavení americké ekonomiky. Míra nezaměstnanosti se v květnu nečekaně snížila na 5,8 % z dubnových 6 %. Ekonomové očekávali, že se míra nezaměstnanosti v tomto měsíci zvýší na 6,1 %. V pozitivním tónu se nesla i zpráva, že zásoby zboží v amerických velkoobchodech v dubnu poklesly o 0,7 % a velkoobchodní tržby vzrostly o 1,6 % na $228,5 mld.


Očekávané události pro nadcházející týden:
Pondělí: -
Úterý: -
Středa: Béžová kniha FEDu - report FEDu o vývoji ekonomiky
Čtvrtek: Nově vzniklé nároky na podporu v nezaměstnanosti v týdnu do 8. června,  Maloobchodní tržby za květen (oček. 0,0 %), Index výrobních cen (PPI) za květen (oček. 0,1 %)
Pátek: Obchodní zásoby za duben (oček. -0,2 %), Průmyslová výroba za květen (oček. 0,4 %),  Míra využití kapacit za květen (oček. 75,7 %), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity, předběžný odhad za červen (oček. 97,0)

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE