4 věci, co nás naučila tento týden poradna

16.06.2018 | , Finance.cz
DANĚ


S postupným redesignem stránek došla řada i na poradnu. V novém kabátku se tak můžete zeptat třeba na daně, bydlení nebo spoření a zdarma dostanete odpověď od jednoho z našich odborníků.

V poradně se nám sešla spousta nových dotazů, tak se pojďme podívat na ty nejzajímavější.

Může dárce zažádat o navrácení daru?

Dobrý den, v rodině máme takový problém. Moje příbuzná chodila v roce 2011 - 2013 s mužem, který jí dal v roce 2012 finanční dar cca 200 tisíc na pokrytí nějakých dluhů a plateb a nesepsali žádnou smlouvu, řekl jí tenkrát, že to vrátit nechce. Pak se rozešli.Teď po letech ji navštívil jeho syn, že by chtěli peníze zpět. Jak má reagovat? 


Na dotaz odpověděl náš odborník v právní poradně. Je nutné vracet finanční dar na výzvu dárce? Dar lze samozřejmě odvolat, ale to pouze ze zákonných důvodů. Které v tomto případě nenastaly. Navíc v tomto případě bylo darování peněz vlastně v rámci rodiny, takže pouze na dobré slovo. 

Kdy lze žádat o navrácení daru? Tedy jaké jsou zákonné důvody, kdy je možné odvolat dar.

  • Pro nevděk. Pokud obdarovaný úmyslně nebo z hrubé nedbalosti ublížil dárci a porušil dobré mravy.
  • O vrácení pro nevděk můžou zažádat i dědicové dárce. Lhůtou je 1 rok od darování, případně 1 rok ode dne, kdy se dárce (dědicové) o nevděku dozvěděli.
  • Pro nouzi. Pokud po darování dárce upadne do hmotné nouze, kdy není schopen zajistit uspokojení základních životních potřeb sebe a osob, ke kterým má vyživovací povinnost.
  • Co se vrací? Dar, nebo je nutné zaplatit obvyklou cenu.
  • Kdy se nemusí dar vracet? Pokud je obdarovaný sám v hmotné nouzi a pokud si nouzi přivodil dárce sám úmyslně.

Jak se daní PayPall?

Dobrý den, momentálně jsem zaměstnán zde v ČR na HPP. Mimo to jsem začal poskytovat IT služby na dohodu pro firmu sídlící v USA, která zasílá peníze na můj PayPall účet podle odpracovaných hodin. Bude stačit, když vedlejší příjmy nahlásím u zaměstnavatele (HPP) a ten za mne provede roční zúčtování a nebo musím založit živnost? 


Situace, kdy máte příjmy z HPP a zároveň příjmy z dalšího zaměstnání v zahraničí, má z daňového hlediska několik aspektů. Ze kterých víceméně vyplývá, že není možné, aby zaměstnavatel, u kterého má poplatník hlavní pracovní poměr, provedl roční zúčtování daně. Je to konkrétně z těchto důvodů.

  • Zdanění souběžných příjmů u dvou zaměstnavatelů. Podle zákonné úpravy není možné, aby poplatník podepsal roční zúčtování daně u jednoho ze zaměstnavatelů, pokud je souběžně zaměstnán u dvou a více. Je nutné podat daňové přiznání a příjmy od všech zaměstnavatelů řádně doložit a zdanit.
  • Při danění příjmů v zahraničí je také nutné zkontrolovat, jestli má ČR s druhou zemí smlouvu o dvojím zdanění. Pokud ano, jako v případě USA, tak příjmy jsou zdaněné pouze v jedné ze zemí, daňová povinnost se vzájemně započte a případně je nutné doplatit daň, pokud je daň v ČR vyšší než podle platné úpravy v zahraničí.
  • Pro výpočet daně nezáleží na tom, jak jsou peníze proplaceny, zda převodem na účet, nebo například přes PayPall.

Jak na daně a další

(foto: Shutterstock)

Jak zdanit parkovací stání?

Dobrý den, zakoupila jsem byt novostavbu spolu s parkovacím stáním, které je ale na dvoře stavby a developer bohužel jednotlivá parkovací stání rozdělil na jednotlivé parcely, tudíž stání má samostatnou parcelu. V tomto případě se bohužel osvobození na stání nevztahuje, že?


Jak se platí daně u parkovacího stání? Při zdanění nemovitostí je nutné rozlišovat mezi daní z nemovitých věcí a daní z nabytí nemovitých věcí. A také je nutno vzít v úvahu, zda je parkovací stání koupeno jako součást bytové jednotky, nebo jako samostatný pozemek.

  • Daň z nabytí nemovitých věcí a parkovací stání jako součást bytu. Pokud kupujete nový byt, tak první úplatné nabytí nemovitosti (bytové jednotky) je osvobozeno od daně. Pokud je parkování součástí bytu, například pokud kupujete podíl na podzemním parkovišti, tak i to je osvobozené od daně.
  • Daň z nabytí nemovitých věcí a parkování stání jako samostatná  parcela, tedy jako nebytová jednotka. Pokud je parkovací stání prodáno jako nebytová jednotka samostatně od bytu, tak osvobození od daně při koupi novostavby se na toto parkovací stání nevztahuje.
  • Daň z nemovitých věcí a parkování jako součást bytu. V takovém případě podáváte pouze jedno daňové přiznání při nabytí nemovitosti a daň z parkovacího stání se platí jako součást daně z nemovitých věcí, tedy bytu.
  • Daň z nemovitých věcí a parkování jako samostatná jednotka. V tomto případě je nutné v daňovém přiznání zahrnout parkovací místo samostatně a poté každý rok platit vypočtenou daň.
  • Jak na daňové přiznání k nemovitosti?

Kdy se mění splátka hypotéky?

Dobrý den, dcera má schválenou hypotéku na bydlení. Tvrdí, že po letech nebude mít finance na splácení vzhledem k tomu, že při změně na trhu se výše splátky může zvyšovat, takže i přes pokutu při nečerpání odmítá nemovitost zakoupit. Má pravdu?


Při zvažování hypotéky je nutné vzít v úvahu nejen momentální finanční situaci žadatele, ale také to, jak se budou vyvíjet příjmy v budoucnu. Výše splátky a také výše placených úroků je tak to hlavní, co žadatele zajímá. Přičem úrok hypotečního úvěru se odvíjí do těchto skutečností?

  • Prvotní výše úroku záleží na bonitě žadatele. Tento úrok stanovuje banka na základě úroků na trhu a také na základně posouzení platební schopnosti žadatele.
  • Úrok se nemění po celou dobu fixace hypotéky. Hypotéku si můžete fixovat na několik let a je garantováno, že po tuto dobu se výše splátky nemění.
  • Po uplynutí fixace je možné hypotéku znovu fixovat na danou dobu, případně refinancovat. To vám dává značný prostor pro manévrování, protože pokud vám vaše stávající banka nenabídne přijatelný úrok, můžete zkusit hypotéku refinancovat jinde, a tím úrok snížit.
  • Při uplynutí fixace je také možné část hypotéky splatit, nebo si případně jinak upravit výši momentální splátky.
  • Velikost úroků na trhu se odvíjí od celkové makroekonomické situace a také od monetární politiky ČNB, konkrétně od toho, jak velké stanovuje centrální banka úrokové sazby v ekonomice.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ