Pět základních rozdílů mezi bankovní a nebankovní půjčkou

05.04.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chystáte se vzít si půjčku? Lidé někdy tápou, jaký je rozdíl mezi půjčkou od banky a nebankovní společnosti. Spočívá hlavně v riziku a celkové výši nákladů. 

Pokud potřebujeme půjčku, většinou zamíříme do banky. Na českém trhu je ale také řada nebankovních společností, které půjčky nabízejí. Proč vás od nich budou někteří lidé odrazovat a na co si dávat pozor? 

Zdroj: Shutterstock

Půjčky od „nebanky“ bývají dražší

Nebankovní společnosti počítají s tím, že se na ně obrátí ve velké míře lidé, které banka předtím odmítla. To znamená, že žádali o klasickou půjčku v bance a ta je odmítla pro příliš velké riziko.

Jinými slovy – tito lidé by ze svých současných příjmů půjčku podle banky pravděpodobně nezvládli dlouhodobě splácet. Buď mají příjmy příliš malé, nebo už nějaké další půjčky mají a jejich rozpočet další zátěž neunese bez toho, aby bylo riziko pro banku ještě přijatelné.

Nebankovní společnosti na sebe ochotně vezmou i větší riziko. Není to ale zadarmo. Takový vstřícný krok je většinou vykoupen vyšší úrokovou sazbou a vyšší RPSN. A to klidně i násobně vyššími. Pak opravdu můžete mít problém půjčku řádně a včas platit.

Tip: Jak poznat výhodnou půjčku na bydlení?

Nenechte se nachytat na doplňkových službách…

U banky se většinou setkáte s tím, že pokud nestihnete splátku poslat včas, potřebujete splátkový kalendář posunout apod., tak pokud banka vašemu požadavku vyhoví, většinou to nezpoplatňuje. Nebankovní společnosti ale právě z těchto situací těží.

Za posunutí splátek nebo termínu splátky v rámci jednoho měsíce vám nebankovní společnost může naúčtovat poplatek i několik stokorun. Za pozdní splacení taktéž, a navíc ještě úrok z prodlení.

Tip: Může si manžel za vašimi zády vzít půjčku?

… nebo na rozhodčí doložce

Některé nebankovní společnosti si do smluv o půjčce dávají také rozhodčí doložku. Ta určuje, kdo a kdy bude rozhodovat o případném sporu při splácení mezi vámi a nebankovní společností. Pokud si společnost dala do smlouvy tuto doložku, pravděpodobně bude v případě sporu o celé situaci rozhodovat advokát, kterého si společnost určí. Což nehraje ve váš prospěch.

Pochopitelně u bankovní půjčky to tímto způsobem nefunguje. Pokud se v průběhu splácení s bankou na něčem neshodnete, řeší situaci soud, tedy nezávislá instituce. 

Tip: Peníze jsou v manželství společné, půjčit z nich kamarádovi jen tak nemůžete

Pozor na licenci

Všichni poskytovatelé spotřebitelských úvěrů k tomu musí mít ze zákona povolení od České národní banky. Toto povolení pochopitelně mají všechny banky, které na českém trhu půjčky nabízejí. 

Samozřejmě toto povolení musí mít i všechny nebankovní společnosti, které chtějí půjčky poskytovat. Občas se ale můžete setkat s tím, že daná společnost k tomu povolení nemá. Což je samozřejmě protizákonné, ale už z jednání takové společnosti vyplývá, že nejedná podle zákona a nebude hrát fér pravděpodobně ani s vámi.

Tip: Jak si bezplatně půjčit peníze do další výplaty?

Půjčky na počkání

Když žádáte o půjčku u banky, musíte projít schvalovacím procesem, banka prověří vaši bonitu a nakonec vám sdělí, kolik vám může půjčit a za jaký úrok. U nebankovní společnosti se můžete setkat i s tím, že vám její zaměstnanec peníze a smlouvu přiveze ještě tentýž den.

Ovšem za jakou cenu? Rychlé schválení půjčky a peníze na počkání s sebou často nesou právě riziko mnohem vyššího úroku, RPSN, dodatečných poplatků a celkově vyšších nákladů.

 

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel