Vláda zvýší maximální poplatky za dětské skupiny, sousedské hlídání zatím odložila

27.11.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Rodiče mohou v příštím roce počítat s navýšením poplatků za dítě umístěné v dětské skupině. Maximální výše úhrady se zvýší. Kdy začne fungovat nový koncept sousedských skupin?

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) má povinnost zvyšovat každý rok maximální měsíční částku placenou rodičem za dítě od 6 měsíců do 3 let věku, které je umístěné do dětské skupiny a tato dětská skupina rovněž čerpá státní příspěvky na svůj provoz za každé obsazené místo.

Zdroj: Shutterstock

Pravidla pro zvyšování maximálních rodičovských úhrad za dítě v dětské skupině

Výši maximálních úhrad má MPSV vyhláškou povinně změnit v případě, kdy index spotřebitelských cen za domácnost podle dat Českého statistického úřadu, ke kterému došlo od počátku nabytí účinnosti právní úpravy (od 1. 10. 2021) do září, vzrostl celkem alespoň o 5 %.

Původní výše maximálního příspěvku byla od 1. října 2021 stanovena na 4000 Kč. Kvůli zvýšení spotřebitelských cen v minulém roce o 18 % byl příspěvek od 1. ledna 2023 navýšen na maximální sazbu 4720 Kč.

Nyní podle dat Českého statistického úřadu vzrostl index spotřebitelských cen od října 2022 do září 2023 o 6,9 %. Z toho důvodu je MPSV povinné vyhláškou změnit výši maximální úhrady za dítě v dětské skupině. Tento limit se však týká pouze těch dětských skupin, které čerpají od státu příspěvky na provoz dětských skupin.

Nová maximální výše příspěvku od rodičů má od 1. ledna 2024 činit 5045,68 Kč. Maximální výše tak vzroste o 325 Kč. Je pouze na rozhodnutí konkrétní dětské skupiny, zda maximální možnou hranici úhrady od rodičů bude požadovat.

Maximální výši úhrady pro děti starší 3 let si mohou dětské skupiny stanovit samy podle své potřeby.

Rodiče sáhnou hlouběji do kapsy

Lze předpokládat, že některé dětské skupiny využijí zákonné maximální hranice. V některých případech tak zvýšení bude mít nepříznivý vliv na rodinné rozpočty. Stále však jde pouze o prostředky, kterými se hradí péče o dítě v dětské skupině.

Zvýšení poplatků je podle důvodové zprávy nezbytné k tomu, aby byla zachována kvalita péče v dětských skupinách. Jestliže by ke zvýšení nedošlo, mohly by některé dětské skupiny ukončit svůj provoz, což by pro mnohé rodiče znamenalo mnohem větší komplikaci než navýšení maximálních poplatků. Následkem uzavření skupiny by rodiče nemohli umístit svoje dítě do péče jiných osob během doby, kdy vykonávají výdělečnou činnost. Taková situace by měla daleko více nepříznivý vliv na rodinný rozpočet.

Změna úhrad nemá mít ani dopad na sociálně slabé, jelikož podmínkou pro zařazení dítěte do dětské skupiny je prokázání právě výdělečné činnosti. Základní informace o fungování dětských skupin uvádíme v tomto článku.

Návrh zákona, který by umožnil sousedské hlídání dětí, zatím vláda neprojednala

Ministerstvo práce a sociálních věcí 20. června letošního roku poslalo do připomínkového řízení návrh zákona, kterým by mohl vzniknout úplně nový koncept dětských skupin. „Sousedské dětské skupiny“, které zákon upravuje, by vznikaly v běžných podmínkách domácího prostředí.

V této skupině by mohla fyzická osoba pečovat maximálně o 4 děti od 6 měsíců věku do začátku povinné školní docházky. Do tohoto počtu se má rovněž počítat také každé dítě pečující osoby, jestliže jde o dítě předškolního věku.

Tyto skupiny již z povahy institutu nebudou muset splňovat byrokratické podmínky, co se týče požárních a hygienických předpisů. Pečující osoba nebude muset vlastnit ani živnostenské oprávnění.

Podle dostupných informací by si pečující osoba mohla za plnou kapacitu hlídaných dětí „účtovat“ až 60 000 Kč měsíčně

Účinnost zákona byla stanovena již na leden příštího roku, avšak návrh zákona stále ještě neprojednala vláda. Podle vyjádření MPSV návrh dolaďují resorty práce a školství. Problémem je otázka, kdo bude tyto sousedské skupiny kontrolovat. Původně měl být kontrolním orgánem sám kraj. Podle dostupných informací ale tato kontrolní povinnost připadne Úřadům práce.

Kvůli projednávání nejasností se tak počítá s účinností zákona nejdříve od poloviny příštího roku.


Čtěte také:

Rodiče pobírající přídavek na dítě by neměli platit školkovné. Stát ho navíc zastropuje

Vláda plánuje od roku 2024 zrušit některé daňové slevy. O jaké jde?

Osvobození zaměstnaneckých benefitů podle nových podmínek v roce 2024

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel