Kukuřice na pětiměsíčním maximu

14.05.2002 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Pokračující bouřky na americkém Středozápadě i nadále zpožďují setbu kukuřice. Pokud by špatné počasí pokračovalo, část farmářů místo této obilniny oseje pole sójou.

Pokračující bouřky na americkém Středozápadě i nadále zpožďují setbu kukuřice. Pokud by špatné počasí pokračovalo, část farmářů místo této obilniny oseje pole sójou. V minulém týdnu bylo ve Spojených státech podle údajů ministerstva zemědělství oseto celkem 62 % plánovaných ploch v porovnání se 71 % v minulém roce a 72 % pětiletého průměru. I přesto byl výsledek pozitivnější, než očekávání, jenž se pohybovalo v rozmezí 50 - 56 %. Víkendové deště přinesly v hlavních pěstitelských oblastech nejméně sedm centimetrů srážek. Statistika byla vylepšena nečekaně pozitivním vývojem ve státě Iowa, kde je již v zemi 86 % kukuřice, když v minulém roce to bylo 65 % a pětiletý průměr dosahuje hodnoty 80 %. Naopak ve státě Illinois je oseto jen 51 % ploch, když vloni to bylo 96 % a pětiletý průměr dosahuje 78 %. Farmáři v Nebrasce oseli 79 % ploch, proti loňským 72 % a pětiletému průměru 74 %. Všechny tři státy tvoří 47 % domácí produkce. Kukuřice může být i nadále seta, ale pokud se tak stane od poloviny května později, rostliny jsou daleko náchylnější na poškození případnou vlnou veder v červenci a srpnu. Sojové boby můžou být sety později, neboť rychleji dozrávají a nevyžadují tolik živin.
I přesto cena sojových bobů včera vzrostla. Důvodem je rovněž zpoždění jarních prací. Ke konci minulého týdne bylo podle zprávy ministerstva oseto jen 17 % ploch, když v minulém roce to bylo 34 % a pětiletý průměr dosahuje 24 %. Příznivé zprávy pochází z Iowy, kde je v zemi již 30 % sojových bobů při pětiletém průměru 29 %, naopak ve státě Illinois je proti pětiletému průměru 37 % desetiprocentní zpoždění. Podle posledních předpovědí by deštivé počasí mělo pokračovat i v období od středy do pátku s průměrnými srážkami 0,76 - 3,81 centimetru. V některých oblastech by mohly dosáhnout až 7,6 centimetru. V tuto chvíli je sice u sóji podpora počasí příznivá a podporuje vzestup ceny, ale ve střednědobém horizontu může vést k vyšším osázeným plochám.
Kukuřice s dodáním v červenci obchodovaná na Chicago Board of Trade posílila o 9 centů na 215 centů za bušl. Sojové boby se stejným měsícem dodání si připsali 6 ľ centu na 477 ˝ centu za bušl. Sojový šrot rovněž s červencovým dodáním vzrostl o 4,3 dolaru na 160,5 USD za malou tunu. Podle odhadů z parketu komoditní fondy u sojových bobů zvýšily své čisté pozice na vzestup v průběhu pondělka o 5,5 tisíce kontraktů na 14 043. V případě sojového šrotu došlo k navýšeni o 3 500 kontraktů na 20 014 čistých pozic na vzestup. V případě kukuřice fondy pokračovaly v likvidaci krátkých pozic, když nakoupily 17 200 kontraktů a snížily tak své čisté krátké pozice na 7 465 kontraktů. 

Autor článku

Jiří Šťastný  

Články ze sekce: INVESTICE