Snižování dovozních a vývozních cen pokračovalo

16.05.2002 | , ČSÚ
MAKRODATA A EU


Indexy cen zahraničního obchodu - informace za březen 2002

Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR

 Meziměsíční srovnání:
- Dovozní  ceny poklesly o 0,5% a vývozní ceny o 0,7%. Nejvíce se snížily v dovozu ceny surovin (zejména textilních vláken) a strojů a dopravních prostředků, naopak ceny nerostných paliv (především ropy a ropných výrobků) vzrostly. Ve vývozu nejvíce poklesly ceny potravin a strojů a dopravních prostředků.

-    Směnné relace dosáhly hodnoty 99,8.

 Meziroční srovnání:
- Dovozní ceny poklesly o 7,9%. Snížily se ceny ve většině skupin zboží. Největší pokles o 20,2% byl u nerostných paliv (u cen ropy, ropných výrobků, plynu), výrazně se snížily i ceny surovin o 12,7% (nejvíce vlákniny a papíru a textilních vláken). Ceny strojů a dopravních prostředků byly nižší o 6,6%.
- Vývozní ceny byly nižší o 5,9%. K největšímu snížení došlo u cen chemických výrobků o 15,9% (zejména organických chemikálií a plastů) a u surovin o 9,0% (zejména vlákniny). Pokles cen strojů a dopravních prostředků byl 4,7%.

- Směnné relace dosáhly hodnoty 102,2. Jejich příznivý dopad na obchodní bilanci za březen dosáhl 3,2 mld.Kč. Pozitivní efekt na straně dovozu představoval 10,1 mld.Kč, zatímco negativní efekt na straně vývozu 6,9 mld.Kč.

- V 1. čtvrtletí se dovozní ceny snížily o 7,7% a vývozní o 5,2%. Směnné relace dosáhly hodnoty 102,7.
     

Index světových cen ČSÚ - Duben 2002   

Meziměsíčně:
- Světové ceny zahrnuté do indexu ČSÚ v úhrnu vzrostly o 2,4%. Výrazněji se zvýšily ceny ropy o 7,8%, dále se zvýšily ceny vlny, kůže, kaučuku, obilovin a cukru, naopak se snížily ceny plynu.
  
Meziročně:
- Zmírnil se pokles světových cen, v dubnu dosáhl v úhrnu 15,7%. Ceny ropy byly nižší již jen o 1,8%, zatímco ceny plynu o 35,0%. Nižší byly i ceny většiny kovů, bavlny, cukru. Naopak vyšší byly ceny vlny, kaučuku, rýže, rostlinných olejů, kakaa a dřeva.

Štítky:

Autor článku

Helena Koláčková  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU