Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

16.05.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Koruna včera zažila poměrně dramatický den, když se vlivem technického obchodování a nízkého objemu dostala na nové 2,5 týdenní maximum vůči jednotné evropské měně.

Koruna včera zažila poměrně dramatický den, když se vlivem technického obchodování a nízkého objemu dostala na nové 2,5 týdenní maximum vůči jednotné evropské měně. Z otevírací hodnoty 30,50 CZK/EUR koruna krátce oslabila na 30,53 CZK/EUR, avšak ještě během dopoledních hodin se jí podařilo prolomit psychologickou hranici 30,50 CZK/EUR a dostat se až na úroveň 30,36 CZK/EUR. Během odpoledne česká měna dále pokračovala ve svém úspěšném tažení směrem k úrovni 30,30 CZK/EUR a uzavírala na hladině 30,32 CZK/EUR. Právě hranice 30,30 CZK/EUR bude testovacím bodem pro další vývoj koruny. V případě její prolomení by koruna mohla opět začít testovat magických 30.00 CZK/EUR. V její prospěch hraje jak nedávno zveřejněný údaj o růstu průmyslové výroby v ČR, tak i včerejší zpráva o růstu cen průmyslových výrobců, které se za duben snížily o 0,5% a potvrdily současný nízkoinflační trend v naší ekonomice.

České měně se včera velmi dařilo i vůči americkému dolaru. Ještě během ranních hodin se koruna nacházela na hladině 33,85 CZK/USD, avšak v návaznosti na její vývoj proti euru začala koruna posilovat. V závěru dne se koruna krátce ocitla na denním maximu 33,39 CZK/USD a obchodování ukončila na 33,44 CZK/USD. Koruně včera pomohl i vývoj na eurodolarovém trhu, kde si euro připsalo další zisky. Dolar částečně ztrácel po oznámení údaje o objemu průmyslové výroby v USA, který se v dubnu zvýšil pouze o 0,4%. Dubnový ukazatel spotřebitelských cen vzrostl o 0,5% a zvyšuje tím pravděpodobnost, že Federální rozpočtový úřad na svém příštím zasedání bude nucen zvýšit úrokové sazby ve snaze udržet inflaci pod kontrolou.

Pro dnešek očekáváme zveřejnění údajů o vývoji nezaměstnanosti a výstavbě nových domů v USA. Z makroekonomických údajů z Evropy bude zveřejněna zpráva o míře a vývoji inflace.

Autor článku

David Klatovský  

Články ze sekce: INVESTICE