Komoditní trhy v kostce

10.06.2002 | , Futures Info
INVESTICE


Indonésie, čtvrtá nejlidnatější země na světě, by mohla nakoupit až 1 milión metrických tun rýže z Thajska výměnou za umělá hnojiva a ultra-lehká letadla, oznámil Thajský více-premiér Pitak Intrawitayanunt.

Indonésie má nakupovat 1 milión tun rýže z Thajska
Indonésie, čtvrtá nejlidnatější země na světě, by mohla nakoupit až 1 milión metrických tun rýže z Thajska výměnou za umělá hnojiva a ultra-lehká letadla, oznámil Thajský více-premiér Pitak Intrawitayanunt.
Pitak a Rini Soewandi, Indonéský ministr průmyslu a obchodu, podepsali v pátek tuto dohodu o výměnném obchodu mezi těmito dvěma jihozápadními asijskými zeměmi.
"Díky této dohodě se zvýší obchod mezi oběma zeměmi," řekl Pitak. "Indonésie potřebuje mnoho rýže, aby uspokojila obrovskou domácí poptávku a spotřebu, zatímco my potřebujeme hnojiva a letadla pro zemědělské účely."
Nákup rýže ze strany Indonésie pomůže snížit obrovské zásoby rýže v Thajsku, které jsou vyšší, než 2 milióny tun. 14 měsíců fungující vláda thajského premiéra Thaksina Shinawatra utratila několik miliónů bahtů na nákup nezpracované rýže od zemědělců za vyšší, než tržní cenu, aby zvýšila jejich příjmy.

Zemní plyn posiluje; vlna veder by měla snížit nadbytek zásob
Futures kontrakty na zemní plyn vystoupaly v pátek v New Yorku poprvé za tři dny do zisku, neboť díky vlně veder na americkém středozápadě a severovýchodě by se mohla výrazně zvýšit poptávka po tomto palivu, které je používané na výrobu elektřiny na pohon klimatizací.
Teploty měly v sobotu podle meteorologů vystoupat v Chicagu až nad 90 stupňů Fahrenheita (nejméně 32°C) a v neděli mělo být i v New Yorku a Bostonu až 90 stupňů. Silnější poptávka umožní alespoň částečné snížení zásob plynu v USA, kterého je v podzemních skladech podle vládních údajů o 30% více, než vloni.
"Horké počasí je pro ceny příznivé," říká Tim Evans, hlavní analytik energetických trhů u společnosti IFR Pegasus v New Yorku.
Červencový zemní plyn vystoupal na New York Mercantile Exchange o 2,2 centů výš (+0,7%) na $3,204 za milión britských termálních jednotek. Plyn, který na futures trhu v uplynulém týdnu zůstal témě beze změn, je stále o 15% slabší, než před rokem.

Vyšší tempo porážky dobytka zvyšuje nabídku hovězího
Futures kontrakty na dobytek v pátek v Chicagu již potřetí za poslední čtyři seance klesaly, a to kvůli obavám, že rychlejší tempo porážky dobytka na jatkách zvyšuje na trhu nabídku hovězího masa, kterého je již tak více než dost, neboť maloobchodní poptávka je velmi slabá.
Američtí velkoobchodníci porazili na jatkách v minulém týdnu o 3,1% více dobytka, než během téhož týdne před rokem, jak ukazují nejnovější vládní data. Hovězí maso v USA, jehož zásoby byly v dubnu o 29% vyšší než vloni, musí na pultech soupeřit s levným kuřecím a vepřovým masem, kterého je v zemi také více než dostatek.
"Nabídka masa je ohromně vysoká," říká David Kruse, analytik u společnosti CommStock Investments Inc. v Royal v Iowě.
Srpnový dobytek klesl na Chicago Mercantile Exchange o 0,375 centů níž (-0,6%) na 61,075 centů za libru, což je nejnižší zavření za poslední týden. Ceny, které se v minulém týdnu příliš nezměnily, jsou o 17% níž, než vloni.

Plánované znovuotevření rafinérie stáhlo dolů benzín
Futures kontrakty na benzín v pátek v New Yorku skončily ve ztrátě, když společnost Murphy Oil Corp. oznámila, že ještě v pátek odpoledne by měl být znovu zahájen provoz v její rafinérii ve městě Meraux v Louisianě, která byla zavřená kvůli čtvrtečnímu požáru.
Ve čtvrtek koncem obchodování ceny benzínu prudce vyskočily, když bylo ohlášeno zavření jednotky produkující 32 000 barelů denně v této rafinérii blízko New Orleans. Od konce května, přesněji řečeno od svátku Memorial Day, benzín oslabil přibližně o 5%, neboť jeho zásoby zůstaly i přes začátek sezóny vrcholné poptávky nad loňskými úrovněmi.
"Ukazuje se, že požár v rafinérii společnosti Murpy nebyl až tak vážný a že se jim podařilo zasaženou jednotku již opravit," říká Marshall Steeves, analytik energetických trhů u společnosti Refco Inc. v New Yorku.
Červencový benzín na New York Mercantile Exchange spadl o 0,61 centů níž (-0,8%) na 75,09 centů za galon. Tento kontrakt v uplynulém týdnu vystoupal o 0,3%. Futures trhy představují velkoobchodní trhy.

Káva pod negativním vlivem sílícího prodeje Brazilců
Futures kontrakty na kávu spadly v pátek v New Yorku na čtyřtýdenní minima kvůli sílícímu prodejnímu tlaku ze strany vývozců z Brazílie, neboť tento světový největší pěstitel kávy již začíná sklízet svou rekordně velikou úrodu.
Dvouměsíční propad brazilského realu vůči americkému dolaru navíc činí brazilskou kávu konkurenceschopnější na světových trzích, a tak se i zvyšuje míra prodeje ze strany Brazílie, tvrdí analytikové. Futures kontrakty na kávu spadly z devítiměsíčních maxim na začátku dubna již o 18% níž, z části právě díky tomu, že Brazílie letos vyprodukuje úrodu větší než 40 miliónů žoků a předčí tak rekord z roku 1961, kdy se sklidilo 39,6 miliónů žoků.
"Ceny klesaly již několik měsíců, před námi totiž byla obrovská úroda v Brazílii," říká Andrea Thompson, analytička u společnosti Commodityexpert.com ze Severního Irska. "Jak oslabuje real, brazilští producenti stále více prodávají."
Červencová káva klesla na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange o 1,1 centů níž (-2,2%) na 49,15 centů za libru, což je nejnižší zavření od 13. května. Futures trh kávy, který vystoupal 3. dubna na  maximum 59,7 centů, klesl v uplynulém týdnu o 5,3% níž a oproti loňsku je stále o 15% slabší.

Čína ruší objednávky pšenice z USA
Futures kontrakty na pšenici v pátek v Chicagu zaznamenaly největší propad za poslední tři týdny, když čínští obchodníci zrušili polovinu ze svých současných objednávek na pšenici z USA. To je signál oslabující poptávky ze strany největšího světového producenta i spotřebitele této plodiny.
Mlynáři v Číně již přestávají cítit tak silnou potřebu vytvářet si zásoby pšenice před červencovou a srpnovou sklizní, když deště v hlavních pěstitelských oblastech přinesly do země postižené nejhoršími suchy za posledních 12 let tolik potřebné srážky, tvrdí analytikové. Zhoršující se vyhlídky exportu z USA přispěly k poklesu cen americké pšenice o přibližně 5% z dvouměsíčních maxim vytvořených v úterý.
"Je to velká škoda, protože náš export není nijak slavný," vyjadřuje se o rušení objednávek Scott Doely, analytik trhů s obilovinami u společnosti Benson-Quinn Commodities Inc. v Minneapolis.
Červencová pšenice na Chicago Board of Trade spadla o 5,5 centů níž (-2%) na $2,75 za bušl, což je největší jednodenní propad od 16. května. Pšenice v uplynulém týdnu celkově oslabila o 2,6%.

Dolar oslabuje vůči euru již devátý týden z desíti
Americký dolar v minulém týdnu opět oslabil vůči euru, stejně jako se mu to stalo za předchozích devět týdnů osmkrát. Propad amerických akciových trhů totiž vyvolává stále větší obavy, že zahraniční investoři přesunou své finanční prostředky z této největší světové ekonomiky.
Poptávka po US dolaru se opět snížila a spadla až na 16timěsíční minimum, když americký výrobce polovodičů, Intel Corp., oznámil, že prodej výrobků společnosti bude zřejmě nižší, než se původně předpovídalo, a tím jen podpořil spekulace, že proces zotavování americké ekonomiky se podstatně zpomaluje.
"Půjde jen o pomalý obrat" americké ekonomiky, říká Bob Murdock, který spravuje mezinárodní akcie u společnosti Analytic TSA Global Asset Management v Los Angeles, která investuje $1,5 miliard. "Předpokládám pokračující oslabování dolaru."
Dolar klesl v minulém týdnu o 1,1% a obchodoval se na úrovni 94,41 amerických centů za 1 euro a dotkl se také nejnižší úrovně od 19. ledna 2001, a sice 94,85. Kolem poledne se dolaru podařilo odrazit se od čtvrtečních úrovní 94,75, když americké akcie omezily částečně své ztráty, říká Marc Chandler, hlavní měnový strategik u společnosti HSBC Bank USA.

Pád dolaru prospěšný pro americké výrobce
Oslabující americký dolar znamená rostoucí zisky pro řadu americký výrobců. Jedním z nich je i Eric Krasnoff. Jeho společnost, Pall Corp., výrobce filtrů a čisticích systémů, získává polovinu svých příjmů prodejem svých výrobků v zámoří. Čtyřměsíční propad americké měny vůči euru a japonskému yenu zvyšuje hodnotu těchto prodejů, když se zisk převede na dolary.
Slabší dolar bude "pozitivní pro náš příští fiskální rok," tvrdí Krasnoff, výkonný ředitel této newyorské společnosti, která má tržní hodnotu $2,7 miliard. To je změna oproti posledním třem letům, kdy posilující americká měna omezovala zisky až o 6,5%. Podle analytiků budou těžit z propadu měny i další američtí výrobci, jako např. Caterpillar Inc., Ford Motor Co., nebo International Paper Co.

Štítky:

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE