Čína nekoupí americkou pšenici

10.06.2002 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena pšenice zaznamenala v pátek největší propad za poslední tři týdny, když Čína odřekla polovinu dodávek z USA. Čínské mlýny cítí menší potřebu předzásobovat se v průběhu července a srpna, tedy v době, kdy probíhá domácí sklizeň.

Cena pšenice zaznamenala v pátek největší propad za poslední tři týdny, když Čína odřekla polovinu dodávek z USA. Čínské mlýny cítí menší potřebu předzásobovat se v průběhu července a srpna, tedy v době, kdy probíhá domácí sklizeň. Výhled letošní sklizně by se mohl po posledních deštích totiž zlepšit. Letos klíčové zemědělské regiony prožívaly nejhorší sucho za posledních dvanáct let. Celkový objem odřeknutých dodávek, které byly sjednány v dubnu činí 100 tisíc tun.
Dodávka, která měla celkem dosáhnout 200 tisíc tun měla být zahájena v novém produkčním roce, tedy od 1. června. V minulém produkčním roce zvýšila Čína kvůli suchu nákupy americké pšenice o 51 % na 215,4 tisíce tun. Poslední odhad letošní čínské sklizně zveřejněný před zahájením dešťů zněl na 96 milionů tun, v porovnání s 94 miliony před rokem.
Největší americký zákazník Egypt v souvislosti s poklesem turistického ruchu odebral v uplynulém produkčním roce končícím 31. května o 17 % pšenice méně. Podle posledních statistik se americké konečné zásoby v tomto roce měly snížit o 16 % na 619 milionů bušlů. Dá se očekávat, že v novém reportu, který bude zveřejněn ve středu dojde ke korekci. Pšenice s dodáním v červenci obchodovaná na Chicago Board of Trade oslabila o 5,5 centu (2 %) na 275 centů za bušl. Z technického pohledu byly proraženy 50 a 20 denní klouzavé průměry a pšenice by na začátku příštího týdne mohla dosáhnout hranici podpory na 270 centech. 

Autor článku

Jiří Šťastný  

Články ze sekce: INVESTICE