Vícevrstvé dřevěné podlahy: Hotové a ihned použitelné (2. díl)

09.07.2002 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Někdy se jim také říká "hotové parkety", protože se po položení nebrousí a nelakují. Jednotlivé lamely jsou upraveny z výroby, pokládají se jako plovoucí (spojené systémem pero - drážka) a podlahu je možné hned po položení používat.

Skládají se z nášlapné vrstvy kvalitního dřeva, středové vrstvy (většinou smrkové laťovky uložené napříč, která brání objemovým změnám) a spodní protitahové dýhy. Všechny vrstvy jsou pevně spojeny lepením a lisováním při vysokých teplotách.

Cena a také životnost podlahy závisí především na tloušťce a typu dřeviny použité pro nášlapnou vrstvu. Bývá silná dva až šest milimetrů a protože při jednom broušení se odstraní kolem 0,3 mm dřeva, vydrží několik renovací. Nejlevnější varianty, dýhované podlahy s nášlapnou vrstvou kolem 0,6 mm, se brousit nemohou. Výhodou zejména při rekonstrukcích je malá celková tloušťka lamel, kolem 10 až 22 mm. Poměrně nedávno se vícevrstvé dřevěné podlahy začaly vyrábět se "suchým zámkem": při pokládce se lamely nelepí v peru a drážce, jen do sebe zaklapnou. Výrobci se předhánějí v nabídce dřevin a vzorů: od vzhledu prkenné podlahy po vzor parket, vybrat si můžeme klasiku (buk, dub, javor) i exotická dřeva. Nevolme však jen podle vzhledu, podstatná je i přesnost a kvalita opracování jednotlivých lamel. Podlaha je zejména v případě měkkých dřev citlivá na mechanické poškození, vyžaduje také opatrnější údržbu.

Ceny:
Klasické lamely od cca 1200 Kč/m2 včetně lišt a podložky, nejluxusnější materiály (většinou tropická dřeva) cca 2500 Kč/m2. Mezi tím široká škála možností, kdy cena v zásadě odpovídá kvalitě. Pokládání cca 150 - 200 Kč/m2 včetně vyrovnávání podkladu. Podlahy se "suchým zámkem" od 1400 Kč/m2, šetří se za práci, jsou zvlášť vhodné k pokládání svépomocí.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Štítky:

Autor článku

Lenka Lukavská  

Články ze sekce: BYDLENÍ