Jak si stojí koruna, euro a dolar? (Ruesch)

16.07.2002 | , Ruesch International
INVESTICE


Koruna zahájila nový týden nejprve mírným oslabením z otevíracího kurzu 29,28 CZK/EUR až na úroveň 29,47 CZK/EUR, tuto ztrátu však během dne vymazala a obchodování uzavírala na úrovni 29,34 CZK/EUR.

Koruna zahájila nový týden nejprve mírným oslabením z otevíracího kurzu 29,28 CZK/EUR až na úroveň 29,47 CZK/EUR, tuto ztrátu však během dne vymazala a obchodování uzavírala na úrovni 29,34 CZK/EUR. Trh pečlivě sledoval zda centrální banka přistoupí k dalšímu zásahu vůči koruně. Minulý týden centrální banka po čtvrteční verbální intervenci během pátečního obchodování kupovala malé objemy eur prostřednictvím komerčních bank. Tento krok však ČNB odmítla potvrdit.

Ve vztahu k americkému dolaru koruna posílila z otevíracího kurzu 29,47 CZK/USD na uzavírací 29,14 CZK/USD. Koruna tak profitovala z oslabené pozice dolaru na devizovém trhu. Americký dolar se totiž stále nachází pod tlakem, zejména v důsledku účetních skandálů velkých amerických korporací a propadu akciového trhu. Velmi slabý dolar zároveň komplikuje křehké ekonomické oživení japonské ekonomiky. Silný jen totiž snižuje konkurenceschopnost japonského zboží. V situaci, kdy fiskální i monetární nástroje podpory ekonomického růstu již byly téměř vyčerpány, je ekonomický růst tažený exportem pro japonskou ekonomiky velmi důležitým faktorem. Japonský jen se v současné době nachází na 17-ti měsíčním maximu vůči americkému dolaru.

Během včerejšího obchodování se dostal kurz eura a dolaru na úroveň parity.  Americký dolar se úrovní až 1,0089 EUR/USD dostal na nejslabší úroveň vůči společné evropské měně od září roku 2000. Dnes bude trh očekávat projev prezidenta Fed Alana Greenspana před Bankovní komisí Senátu Spojených států. Z americké ekonomiky bude take zveřejněn ukazatel průmyslové výroby a využití průmyslových kapacit.

Ruesch International - specialista na zahraniční platby

Štítky:

Autor článku

Ing. Roman Kmoníček  

Články ze sekce: INVESTICE