Co týden dal? České firmy chtějí legalizovat

06.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Téměř dvě třetiny českých firem nesouhlasí s politikou státu postihovat nelegální zaměstnávání na živnostenský list a tzv. švarcsystém by úplně legalizovaly. Přečtěte si více.

Posledních 7 dní ve světě

Provozovatel sociální sítě Facebook umístí své akcie na trhu Nasdaq, nikoliv na burze NYSE. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává agentura Reuters. Firma hodlá v rámci primární emise akcií (IPO) získat minimálně pět miliard dolarů (asi 95 miliard Kč) a její vstup na burzu bude z hlediska akciových trhů patrně nejsledovanější událostí letošního roku.
Více informací

Soud ve Spojených státech schválil návrh na vyrovnání, který ukládá pěti největším americkým bankám zaplatit celkem 25 miliard dolarů (asi 473 miliard Kč) za chybný přístup k hypotékám. Civilní žalobu na banky před časem podalo 49 států americké unie i federální vláda ve Washingtonu.
Více informací

Řecká ekonomika by mohla do dvou let začít růst a vykázat růst v rozmezí 2,5 až tři procenta. Prohlásil to při své návštěvě Kypru řecký premiér Lukas Papadimos. Loni ekonomika klesla o 6,8 procenta.
Více informací

Americká společnost Apple by se do dvou let mohla stát první firmou na světě, jejíž tržní hodnota přesáhne bilion dolarů (zhruba 18,7 bilionu Kč). Záležet bude na tom, zda akcie firmy do té doby vystoupí na 1000 dolarů, jak někteří analytici předpokládají. Nyní se pohybují mírně nad 600 dolary.
Více informací

Americká internetová společnost Google je zodpovědná za klamavou reklamu, která se zobrazila po zadání klíčových slov na jeho vyhledávači. Rozhodl o tom soud v Austrálii, jehož verdikt se patrně dotkne i všech dalších vyhledávačů. Google s verdiktem nesouhlasí a zvažuje další možnosti. Spor totiž původně vyhrál, federální soud ale teď rozhodnutí soudu nižší instance zrušil.
Více informací

Firmy na celém světě očekávají v letošním roce růst tržeb od tří do deseti procent. Vzhledem k pokračující krizi eura a nestabilitě finančních trhů hledají mezinárodní společnosti příležitosti k růstu na svých domácích trzích. Vyplývá to ze studie společnosti Roland Berger Strategy Consultants, která zahrnuje 2500 firem v 11 zemích.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v eurozóně v únoru podle předběžných sezonně přepočtených údajů činila 10,8 procenta, a dostala se tak na nový rekord za dobu, co eurozóna existuje. Nejhorší situace je přitom ve Španělsku, kde nezaměstnanost vzrostla na 23,6 procenta. Situace se zhoršila i v celé Evropské unii, kde nezaměstnanost podle statistického úřadu Eurostat vystoupila na 10,2 procenta.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Stavební výroba v Česku v únoru zrychlila meziroční pokles na 16 procent, což je největší propad za skoro dva roky. Výstavbu omezilo mrazivé počasí, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle statistiků se v únoru snížil počet vydaných stavebních povolení a ubylo také zahájených a dokončených bytů.
Více informací

Letos v březnu bylo podáno 2092 návrhů na osobní bankrot, což je o 225 více než v únoru. Je to nejvíce od ledna 2008, tedy od doby, kdy je podle insolvenčního zákona možné osobní bankrot vyhlásit. Vyplývá to z analýzy, kterou ČTK poskytla firma CCB - Czech Credit Bureau.
Více informací

Podíl problematických úvěrů na celkovém objemu bankovních půjček ke konci února mírně stoupl na 5,95 procenta, a objem takzvaných úvěrů v selhání tak vzrostl na 137,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou. V lednu činil přitom podíl problémových půjček 5,94 procenta, což byla nejnižší hodnota od května 2010.
Více informací

Prodej nových osobních automobilů v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 3,58 procenta na 43.529 vozů. Dovoz ojetin ve stejném období klesl o 2,7 procenta na 29.096 vozidel. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Svazu dovozců automobilů (SDA). Za celý loňský rok se prodej osobních automobilů zvýšil o 2,4 procenta na 173.282 vozů a dovoz ojetin o 3,7 procenta na 131.707 aut.
Více informací

Nabídkové ceny bytů v letošním prvním čtvrtletí začaly v Česku poprvé od druhé poloviny roku 2009 růst. Prodejci nabízeli byty v celé České republice o 1,1 procenta dráž než před rokem. Čísla zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny táhla nahoru hlavně Praha, mimo metropoli dál klesaly.
Více informací

Na tuzemském trhu s nemovitostmi se v prvním čtvrtletí prodalo víc bytů než ve stejném období loňského roku, vyplývá to ze zjištění ČTK mezi realitními kancelářemi. Trh podle firem rozhýbal mimo jiné pokles cen bytů a rozšiřování pobočkové sítě realitních kanceláří.
Více informací

Téměř dvě třetiny českých firem nesouhlasí s politikou státu postihovat nelegální zaměstnávání na živnostenský list a tzv. švarcsystém by úplně legalizovaly. Devět podniků z deseti odmítá výši sankčních pokut, kterou zákon o zaměstnanosti stanovuje v širokém rozmezí od 250.000 do deseti milionů korun. Vyplývá to z průzkumu advokátních kanceláří Ambruz & Dark/Deloitte Legal mezi manažery více než stovky českých firem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Štítky:

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU