Vítězové a poražení americké výsledkové sezóny

23.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Výsledková sezóna v USA je již v plném proudu. Z celkových 500 firem v rámci indexu S&P 500 již své kvartální výsledky reportovalo 117 společností. Ještě před zahájením sezóny reportem hliníkárny Alcoa však na trhu panovala skepse ohledně toho, jak se společnostem v uplynulých třech měsících dařilo, a očekávání analytiků procházela s blížícími se reporty urychlenou revizí.

Právě zmíněná Alcoa sice představila poměrně uspokojivá čísla, nicméně svým slabým výhledem investory zklamala a jakoby předurčila i další vývoj reportovaných čísel. Následovalo představení výsledků velkých amerických bank jako je JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley, Goldman Sachs a BofAML. Ty dopadly ještě vcelku dobře, když Morgan Stanley spolu s Goldman Sachs dokázaly překonat odhady tržeb dvouciferným procentuálním rozdílem. Ani další výše zmíněné banky vyloženě nezklamaly a tak je finanční sektor zatím nejúspěšnější, co se týče překonávání odhadů tržeb (nad očekáváním v 69 % případů) i zisků (očekávání překonalo 83 % firem) za tento kvartál.

Zklamání na technologiích

Ve čtvrtek 18. října následovaly reporty technologických gigantů jako je Google či Microsoft. Hlavně zveřejnění výsledků prvního jmenovaného bylo velmi zajímavé. Google plánoval vydat kvartální čísla až po uzavření obchodování na US burzách, tedy až po 22:00 našeho času. Nicméně již v 18:50 byla data zřejmě vinou společnosti R. R. Donnelley zveřejněna předčasně, na což Google reagoval pokynem k pozastavení obchodování se svými akciemi. Ještě předtím, než k tomu došlo však akcie Googlu stihly ztratit takřka 9 % (čísla zklamala na úrovni zisku i objemem dosažených tržeb).

Celkově z 54 technologických společností v rámci indexu S&P 500 reportovalo zatím svá čtvrtletní data 13 společností a pouze 38 % z nich dokázalo pozitivně překvapit objemem tržeb a dosaženým čistým ziskem. To je zatím opravdu velmi slabý výsledek v porovnání s výsledkovou sezónou za druhý kvartál, kdy 61 % technologických firem z S&P 500 bylo schopno překonat odhady tržeb a 57 % odhady čistého zisku.

Šéfové velkých firem připravují investory na chudší období

I když je americká výsledková sezóna teprve ve své čtvrtině, je již takřka jasné, že se z ní nestane další katalyzátor růstu akciových indexů. Vždyť pouze 42 % firem bylo schopno překonat očekávání tržeb a necelých 70 % reportovalo vyšší než očekávaný čistý zisk. Dle podílu překonaných odhadů je tato sezóna obdobně úspěšná jako výsledková sezóna za 2Q. Negativem ovšem je velký počet tzv. profit warningů, v rámci nichž management snižuje své výhledy na další období.

Jak těžit ze špatných výsledků firem?

Ať už se společnostem podaří překonat tržní odhady či nikoliv, je výsledková sezóna spojena se zvýšenou volatilitou, kdy i jindy velmi statické tituly předvádí silné výkyvy. Takového chování akcií silně přitahuje spekulanty. Otevření short pozice je elegantní způsob, jak těžit i z ne příliš úspěšných výsledků firem, což se v této sezóně zatím spíše vyplácí. Ideální je objevení titulu, který má za sebou sérii silných nárůsty tažených spíše tržní náladou, u kterého navíc existuje silná pravděpodobnost, že kvartální výsledky hospodaření budou zklamáním.

Autor článku je analytikem společnosti Cyrrus.

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE