ECB by se dnes mohla dostat “před křivku”, tak jako ECB v listopadu

06.02.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Jestliže včerejšek a vlastně i zítřek byl, respektive bude převážně o amerických datech z trhu práce, tak dnes musí globální trhy a to včetně toho českého věnovat pozornost centrálním bankám. Kromě Bank of England, bude rovněž zasedat vedení ECB a také bankovní rada ČNB.

Jednoznačně nejzajímavější (a to i pro české trhy) by mělo být zasedání ECB. Zde s ohledem na likviditní problémy v eurozóně a rýsující se deflační hrozby, na rozdíl od většiny trhu, větříme v další expanzivní zásah a to v podobě snížení repo sazby o 10-15 bazických bodů. ECB již několikrát pod vedením prezidenta Draghiho ukázala, že ráda překvapuje, a i tentokrát by Draghi a spol. mohli zůstat tzv. "před křivkou". Tento termín v hantýrce finančních trhů značí, že tvůrce hospodářské politiky provede svoji akci ještě před tím, než ji trhy zabudují do svých cen, či jej v horším případě dokonce k akci donutí.

“Před křivkou” se nepochybně ocitla i ČNB, když na počátku listopadu pro většinu trhu překvapivě zavedla nový měnový režim zahrnující intervence proti koruně. Dnes bude bankovní rada opět, přičemž její jednání by tak akční zdaleka být nemělo. Na pořadu jednání ČNB sice bude nová prognóza inflace, ale ta by se od té minulé (alternativní scénář s kurzovým zásahem) nemusela až tak výrazně změnit. Zajímavé bude sledovat, jak bude s odstupem tří měsíců po intervenci (a mj. po revizi dat o HDP) vypadat prognóza ekonomického růstu na letošní rok. Prozatím centrální banka optimisticky předpokládala, že se letos díky slabší koruně růst české ekonomiky zdvojnásobí.

Autor komentáře je analytikem ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE