Jak investovat do světových akcií?

11.07.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


Chtěli byste investovat do akcií, ale nevíte, které vybrat? Základním stavebním kamenem portfolia mohou být nejvýznamnější světové akcie. Které tituly to jsou a jak je získat do portfolia?

V současné době se na světových burzách obchoduje s desítkami tisíc akcií. Vybrat jednotlivé akcie z takového množství je pro drobné a začínající investory nadlidský úkol. Běžní drobní investoři nemají zpravidla dostatek času na sledování aktuálního dění na trzích a analyzování či hodnocení nových informací. Navíc je nákup akcií v množství několika málo kusů z hlediska nákladů nevýhodný. Za každý obchod (nákup i prodej) si totiž obchodníci s cennými papíry účtují poplatek. Ideálním řešením pro drobné akciové investory jsou investice do podílových a indexových fondů.

Které akcie jsou „světové“

Pro prvotní seznámení se světovými akciemi je dobré podívat se na složení globálních tržních indexů. Mezi nejznámější poskytovatele indexů patří například MSCI Barra, Standard & Poor's a FTSE. Globální akcie sledují například indexy MSCI World, S&P Global 1200 a FTSE All-World. Tyto indexy mohou využívat podílové i burzovně obchodované fondy jako srovnávací indexy (benchmark).

Nejčastěji využívaný index MSCI World vypovídá o vývoji akcií více než 1 600 společností z 23 vyspělých zemí. Více než polovinu indexu tvoří tituly z USA (55,9 %), dále následují akcie ze zemí jako Velká Británie (8,8 %), Japonsko (8,3 %), Kanada (4,3 %) a Francie (4,1 %). Z hlediska sektorové alokace mají v indexu nejvyšší váhu následující sektory: finance (20,6 %), informační technologie (12,3 %), spotřební zboží (11,9 %), zdravotní péče (11,7 %), průmysl (11,2 %) a energetika (10,1 %).

Pokud se podíváte na desítku největších společností v indexu, naleznete řadu světoznámých společností. Příkladem mohou být společnosti Apple, Microsoft, Johnson & Johnson, General Electric, Nestlé, Chevron či Procter & Gamble.

Složení podílových fondů je odlišné

I když někteří správci podílových fondů zveřejňují srovnávací index (benchmark), neznamená to, že složení portfolia bude přesně odpovídat složení indexu. Portfolio manažer fondu se snaží překonávat výkonnost srovnávacího indexu a vybírá tituly s nejvyšším potenciálem zhodnocení. Konkrétní složení portfolia fondu naleznete v informačním listu fondu (factsheetu) a na stránkách většiny investičních společností.

TIP: Základní přístupy výběru titulů do portfolia fondu popisuje článek Jak fungují podílové fondy.

Vybrané globální podílové fondy

Čeští investoři mohou vybírat z nabídky podílových fondů českých i zahraničních správců. Pro řadu českých investorů je nejpohodlnější investice v korunách. V české koruně jsou dostupné například globální akciové fondy ING Invest World, Pioneer – akciový fond či fond fondů ISČS Global Stocks FF. Na světové akcie se zaměřují i podílové fondy vedené v eurech či dolarech, vybíráme například Aberdeen Global - World Equity, Raiffeisen - Global – Aktien a KBC Equity Fund World.

Alternativou mohou být ETF

Alternativou ke klasickým podílovým fondům mohou být burzovně obchodované fondy (zkratka ETFs). Oproti podílovým fondům se tyto produkty nesnaží překonávat výkonnost srovnávacího indexu, ale kopírovat ho. Burzovně obchodované fondy ocení především movitější investoři. Vzhledem k existenci poplatků obchodníků s cennými papíry je třeba investovat v řádu nižších desítek tisíc korun. Na druhou stranu investoři dosahují značné úspory na straně správy portfolia – za správu ETF si společnosti obvykle účtují méně než 0,5 % ročně. Mezi největší ETF investující do globálních akcií patří například iShares MSCI ACWI Index Fund a Vanguard Total World Stock ETF.

Autor článku

Gabriela Kraváčková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE