Největší letošní zklamání? Ekonomický vývoj v USA

18.03.2015 | , Finance.cz
INVESTICE


Není ani zdaleka přehnané říci, že globální ekonomický růst v loňském roce byl tažen velmi robustním oživením v USA. Tamní ekonomika za razantní podpory extrémně uvolněné měnové politiky přidala 2,4 % (meziroční navýšení HDP očištěné o inflaci), což byl zdejší nejvyšší zaznamenaný růst od roku 2010. V letošním roce by mělo tempo růstu ekonomiky zrychlit až na 3 %.

V tomto optimistickém scénáři se však v poslední době objevují vážné trhliny. Kvůli výhledu zvýšení úrokových sazeb Fedem posílil americký dolar vůči většině významných měn na mnohaletá maxima. Oproti euru jde jen od začátku roku o více než 12% růst na úrovně, které nebyly k vidění od roku 2003. Silná domácí měna je sice příjemná pro importéry, případně turisty, nicméně pro exportéry jde o jev velmi nepříznivý. Znamená totiž nižší konkurenceschopnost jejich zboží na zahraničních trzích, což může vést k nižší výrobě, útlumu investic a nakonec i poklesu zaměstnanosti.

Negativní vliv sílícího dolaru byl patrný již ve čtvrtém kvartálu loňského roku, kde stál za nižším než očekávaným růstem hospodaření u mnoha firem, z nichž některé jako například P&G či United Technologies musely přistoupit i ke snížení svého výhledu do dalších období. A to se tehdy eurodolar obchodoval na úrovni kolem 1,25 oproti 1,05 v současnosti.

Silná měna se začala nepříznivě projevovat i v celém makroprostředí USA. Od začátku roku výrazně přibylo reportu nových makrodat, která zklamala tržní očekávání. Byli jsme tak svědky zveřejnění slabší průmyslové produkce, nižších osobních výdajů, poklesu spotřebitelské důvěry a mnoha dalších. Na níže uvedeném grafu je tento příliv horších než očekávaných dat názorně znázorněn indexem ekonomických překvapení. Zatímco ještě do konce loňského roku se index v případě USA držel v kladných hodnotách (vyšší počet pozitivních makroekonomických překvapení oproti těm negativním), dochází během celého prvního kvartálu letošního roku k obratu tohoto trendu. V rámci rozvinutých ekonomik je vývoj v USA dokonce s přehledem největším zklamáním.

20150318_cyrrus

Existují přitom dvě možné interpretace tohoto jevu. První jsem již nastínil, a sice že americká ekonomika zpomaluje. Existuje však i varianta, a to že jsou tržní očekávání nastavena jednoduše příliš optimisticky. Tak jako tak dochází k určitému vystřízlivění, co se týče předpokladů o síle americké ekonomiky. Ač šlo v posledních letech o tahouna globálního hospodářského růstu, není rozumné myslet si, že je imunní vůči všemu.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE