Firmy budou mít nedostatek lidí, nezaměstnanost stále klesá

08.06.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 5,4 z dubnových 5,7 % a bude klesat i v dalších měsících. Podle odborníků by mohla v následujících měsících padnout i 5% úroveň. Máme aktuálně nejnižší nezaměstnanost ze všech zemí EU. Zároveň se ale začíná čím dál více komplikovat situace podnikům, které budou míst nadále problém sehnat kvalifikované zaměstnance. To bude limitovat i další růst ekonomiky.

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 5,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Bez práce bylo 394.789 lidí, tedy nejméně od ledna 2009. Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce naopak vzrostl na 129.054, což bylo nejvíce od října 2008.

Důvody poklesu nezaměstnanosti

Pokles míry je tažen dvěma faktory. „Jednak je to celková situace v české ekonomice a na trhu práce. Díky růstu ekonomiky vznikají nová pracovní místa, počet lidí bez práce se může snižovat,“ uvádí Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. „Tím druhým faktorem, jenž hraje v průběhu jara pozitivní roli, jsou sezónní faktory, tedy růst pracovních příležitostí v zemědělství, stavebnictví a s blížícím se létem také v pohostinství a turistickém ruchu,“ dodává Radomír Jáč.

Problémem bude nedostatek pracovních sil

V mezinárodním srovnání nemá podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka nižší míru nezaměstnanosti v EU žádná jiná země. „Nezaměstnanost bude klesat i v dalších měsících, s výkyvy reflektujícími obvyklou sezónnost. Problémem trhu práce je však nyní spíše nedostatek pracovních sil,“ uvedl Marek.

Situace je podle Svazu průmyslu a dopravy ČR stále dramatičtější a řada firem již kvůli nedostatku lidí odmítá zakázky. Mezi malými a středními firmami je to až 30 % z nich. Některé velké průmyslové podniky přicházejí ročně o stamiliony korun. Část z nich dokonce zvažuje přesun výroby do zahraničí, podle šetření SP ČR a ČNB jde o zhruba procento tuzemských firem. „Pokles nezaměstnanosti je pro Českou republiku i její občany dobrou zprávou,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák. „Potřeba pracovníků se stále zvyšuje a trh práce jich nenabízí dostatek na to, aby si své zakázky udržely,“ konstatoval.

Nezaměstnanost bude dále klesat, možná padně 5% hranice

„Letos v létě bychom dokonce mohli prolomit magickou hranici pěti procent. Prožíváme velmi příznivé období české ekonomiky, kdy máme nejnižší úroveň nezaměstnanosti ze všech zemí EU. A co víc. Lidé nejenže práci mají, ale ještě se k tomu přidal i růst platů a velké množství volných pracovních příležitostí. Doufejme, že tato doba vydrží co nejdéle,“ upozorňuje Petr Vlasák, hlavní analytik tginvest.cz.

Nedostatek pracovních sil se ale podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška v dohledné době stane limitujícím faktorem růstu ekonomiky. „V červnu půjde počet nezaměstnaných ještě mírně dolů, než přechodně zvedne jejich stavy letní přestávka v sezónních pracích. Během podzimu ale nezaměstnaných začne opět ubývat a jejich podíl pro Česko jako celek se možná dotkne hranice pěti procent.“

I podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky bude trh práce pokračovat v dalším zlepšování. V červnu se podle něj pravděpodobně míra nezaměstnanosti sníží až na 5,2 procenta. „S příchodem nových absolventů na trh práce pak zřejmě dojde k mírnému nárůstu nezaměstnanosti. Trendem by však mělo být zlepšování, uvedl.


ČTK, Lukáš Pololáník

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU